De câte feluri sunt păcatele? Părintele Calistrat Chifan: „Avem păcate care țin de noi” – VIDEO

de: Bianca Rebegea
10:09, 08 dec. 2022

De câte feluri sunt păcatele? Iată cum le clasifică părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, în emisiunea BZI LIVE.

Păcatele sunt împărțite în două categorii, potrivit Sfântului Ioan Evanghelistul, și anume: păcate de moarte și păcate care nu sunt de moarte (1 Ioan 5, 16-17). De asemenea, păcatele mai pot fi împărțite și în trei mari grupe, astfel: pofta trupului, pofta ochiului și trufia vieții. Prin urmare, Sfinții Părinți împart păcatele de moarte în trei grupe mari: păcate capitale (în număr de șapte), păcate strigătoare la cer, care sunt foarte grave (uciderea, pruncuciderea, răpirea avutului altora, asuprirea săracilor și uciderea aproapelui) și păcate împotriva Duhului Sfânt.

De câte feluri sunt păcatele? Ce spune părintele Calistrat Chifan

Părintele Calistrat a dezvăluit, în emisiunea BZI LIVE, că păcatele pot fi de mai multe feluri. Pe lângă păcatele împotriva Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt (erezie, rătăcire, hulă, negarea existenței divine, negarea puterii dumnezeiești, negarea legilor divine etc.), există și păcate care țin de noi, cum sunt fumatul și beția. Spre deosebire de prima categorie, păcatele care țin de noi nu sunt atât de adânci și pot fi remediate cu ajutorul credinței.

„Și păcatele sunt de mai multe feluri. Am vorbit de păcate împotriva Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt, care-s cele mai grele, adică erezie, rătăcire, hulă, negarea existenței divine, negarea puterii dumnezeiești, negarea legilor divine și așa mai departe. Dar avem păcate care țin de noi, de exemplu ai un bărbat care fumează și spune: „Părinte, nu mă pot lăsa”. Pe ăla poți să-l cerți, poți să îl înțelegi, poți să îl dezlegi, îl mai sfătuiești, îl mai pui să mai scape de-o țigară, îl mai pui să țină o zi de post, îl mai pui să facă o metanie și nu-i atât de adânc păcatul, pentru că-i un păcat personal, adică el își face lui rău. Deci nu este ca atunci când tu îi faci rău aproapelui, e o altă categorie de păcat, se numesc neputințe trupești. Un om este învățat să bea sau are darul băuturii, îl poți ierta și îl poți dezlega la minus infinit. Spune Dumnezeu că bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu și așa este.”, a explicat părintele Calistrat Chifan, la BZI LIVE.

În ceea ce privește beția, și aceasta poate fi remediată, dacă persoana în cauză ascultă de sfatul părintelui Calistrat: „Nu te pun să nu bei deloc, dar bea cu măsură.”

„Noi sperăm, și credem, și nădăjduim că atunci când un om vine spre biserică și se înarmează cu credința și cu curajul și cu nădejdea în Dumnezeu, el vrea să scape de acest păcat și întotdeauna am folosit această expresie: „Nu te pun să nu bei deloc, dar bea cu măsură. Împarte tot ce vrei să bei o dată în trei părți ale zilei, că atunci când se face seara să nu fii mangă de beat. Adică să fii și abțiguit, că ai vrut să te simți bine cu un pahar de băutură, dar să nu cazi pe jos sau să fii povara cuiva sau să îți faci greutăți în familie.” Și am reușit. Unii s-au lăsat, unii s-au îndreptat.”, a adăugat părintele.

Părintele Calistrat Chifan: „După aceea este păcatul desfrânării”

Păcatele personale, adică cele care țin de noi, sunt urmate de păcatul desfrânării. Pentru combaterea acestuia, indiferent de felul lui, Biserica trebuie să facă permanent efort de a îngrădi, a micșora și a stârpi acest păcate, care distruge sănătatea trupului, dezbină familia, înbolnăveşte copiii, sminteşte pe cei din jur și îi ține la distanță pe credincioși de Preacuratele Taine.

„După aceea este păcatul desfrânării. Fiecare are neputința lui. Unul e avid după femei, unul nu se poate abține, unul e curvar din fire, unul e neputincios din fire, unul are alte apucături din fire. Aici îi judecăm după cădere. Adică cine se asemănă, se adună. Niciodată nu putem să acuzăm o femeie că-i desfrânată, că dacă nu ar fi un bărbat desfrânat, n-ar fi nici femeia desfrânată.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.