De când vor fi interzise în România sobele pe lemne și aragazele! Noul anunț făcut de UE

de: Mirela Gabriela Todosi
14:20, 07 oct. 2024

Cetățenii vor să afle de când vor fi interzise în România sobele pe lemne și aragazele! Măsura va fi luată după o analiză a Biroului European de Mediu care a arătat că sistemele de încălzire și aparatele de gătit care funcționează pe bază de combustibili fosili au provocat un număr similar de decese cu cele cauzate de accidentele rutiere. Iată noul anunț făcut de UE.

De când vor fi interzise în România sobele pe lemne și aragazele!

Tehnologiile care utilizează combustibili fosili pentru încălzire și gătit implică riscuri considerabile în comparație cu alternativele electrice, incluzând defecțiuni ale echipamentelor, intoxicații cu monoxid de carbon și riscuri de incendiu, susțin cei de la Biroul European de Mediu.

La nivel european se discută despre măsuri drastice care ar putea viza chiar interzicerea sobelor și aragazelor pe bază de combustibili, având în vedere că între 900 și 1.800 de persoane sunt rănite în fiecare an din cauza acestora, plus un număr foarte mare de decese.

În prezent, aproximativ 83% din gospodăriile europene depind de aceste soluții pe bază de combustibili fosili și biomasă, ceea ce nu doar că generează facturi energetice fluctuante, ci contribuie semnificativ și la emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană, precum și la o rată îngrijorătoare de accidente și decese. Deocamdată proiectul privind interzicerea sobelor pe lemne și a aragazelor se află în dezbatere.

Cu ce vor fi înlocuite sobele pe lemne

La cererea Uniunii Europene, tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite în prezent pentru încălzire sau răcire vor fi înlocuite treptat. Sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă. Această tehnologie ar trebui să înlocuiască treptat sobele ineficiente din Uniunea Europeană până în 2050. Pompele de căldură nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător. În loc să producă căldură, ele extrag și folosesc energia ambiantă (caldă sau rece, din aerul exterior și apele de suprafață sau de canalizare) sau energia geotermală (caldă sau rece, din apele subterane sau subterane).

În România ponderea surselor regenerabile ar trebui să treacă de 32% până în 2030 și să fie de aproape 35% până în 2050. UE va interzice centralele pe gaz și cărbune, iar proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să găsească soluții alternative, fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă. Uniunea Europeană vrea ca în viitor centralele pe gaz și cărbune să dispară. În România, o locuinţă din trei este încălzită cu gaz natural, prin centrale de apartament.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat că mai multe gospodării din România vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței și în anul 2025. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică. În cazul proprietarilor vulnerabili, această inițiativă va aduce instalarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică.

Rămâne de văzut când va intra în vigoare legea europeană care va interzice sobele pe lemne și aragazele în toate statele membre UE.