De când trebuie puse anvelopele de iarnă, de fapt: Puțini șoferi din România cunosc acest lucru
Schimbarea cauciucurilor pe timp de Iarnă este o regulă obligatorie în România. De când trebuie puse anvelopele de iarnă, de fapt, puțină lume, însă, știe. Cauciucurile de iarnă reprezintă un element esențial pentru siguranța rutieră în sezonul. Pe timp de iarnă, condițiile meteo pot face circulația dificilă. În plus, amenzile pentru nerespectarea codului rutier variază în funcție de gravitatea situației, în jur de 2.000 de lei.
De când trebuie puse anvelopele de iarnă
Vremea devine din ce în ce mai imprevizibilă, iar iernile sunt extrem de variabile de la un an la altul. Toc ai de aceea, nu are rost să vă asumați riscul de a fi prins pe drum fără anvelopele potrivite condițiilor meteo.
Pentru a evita să ajungeți într-o situație periculoasă, amintiți-vă această regulă simplă: „Când temperatura scade sub 7°C, este timpul să treceți la anvelopele de iarnă!”
Anvelopele de vară trebuie să fie înlocuite cu cele de iarnă în perioada sezonului rece sau în zilele când sunt ninsori. Este obligatoriu să ai anvelope de iarnă (sau all-seasons) atunci când suprafața drumului este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă. Anvelopele de iarnă ar trebui să fie pe mașină oricând temperaturile scad sub 7 grade Celsius.
Potrivit Accuweather, pe 19 și pe 20 noiembrie vor fi temperaturi maxime de sub 7 grade Celsius (minimul va fi de 2-4 grade, iar temperatura maximă va fi de 6 grade Celsius).
Este important să optați pentru anvelope certificate pentru șofatul pe timp de iarnă, deoarece acestea sunt realizate cu materiale adaptate pentru a fi utilizate la temperaturi scăzute (cauciucul rămâne flexibil în loc să se întărească). Canelurile de pe anvelopele de iarnă garantează performanța optimă în condiții de iarnă. Dacă aveți anvelope pentru toate anotimpurile cu marcajul 3PMSF pe ele, le puteți păstra pe tot parcursul anului, nefiind necesară înlocuirea lor cu anvelope de iarnă.
Când se demontează anvelopele de iarnă
Experții în domeniul auto nu recomandă să țineți anvelopele de iarnă montate tot anul, deoarece pe suprafețele fierbinți ale carosabilului anvelopele de iarnă sunt în fapt mai puțin eficiente, iar cauciucul mai moale al acestora se uzează mai repede.
Anvelopele de iarnă proiectate pentru temperaturi joase trebuie înlocuite cu anvelope de vară de îndată ce temperaturile urcă din nou peste 7°C. Puteți aștepta, în general, până la sfârșitul lunii martie sau trecerea la ora de vară pentru a înlocui anvelopele de iarnă.
Esențiale pentru condusul pe vreme rece, anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a optimiza aderența pe drumuri reci, fie că sunt ude, acoperite cu zăpadă sau gheață.
Anvelopele de iarnă sunt identificate de marcajele M+S și/sau 3PMSF aflate pe flancul anvelopei.
În Codul Rutier se arată că pentru conducerea autovehiculului cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, fără a avea montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate”.
Amenzile pentru nerespectarea codului rutier variază în funcție de gravitatea situației, în jur de 2.000 de lei. În cazul în care utilizarea anvelopelor inadecvate duce la un accident, sancțiunile pot fi mult mai drastice, incluzând sancțiuni penale. Tocmai de aceea, este bine să știți de când trebuie puse anvelopele de iarnă.