De când știa China de existența virusului SARS-CoV-2? – VIDEO
Potrivit unei anchete făcută de canalul de televiziune italian Rai 3, China știa de existența virusului SARS-CoV-2 de acum doi ani. Deocamdată, nu sunt cunoscute motivele pentru care a ascuns acest lucru.
„Când toată lumea era atentă la ce se întâmpla în Wuhan, pe 3 februarie 2020, revista „Nature” a publicat un articol cu privire la posibilele origini ale virusului. Aproape nimeni nu îl remarcă. E vorba de un studiu foarte important pentru că, între paginile sale, apare informația că Institutul de Virologie din Wuhan a găsit un virus la lilieci, care are un genom asemănător cu coronavirus, în proporție de 96,2%. Dintre toți coronavirușii cunoscuți, e cel mai apropiat de SARS-CoV-2.
Nu se spun multe despre proveniența acestui virus, doar că se numește RaTG13, că a fost găsit la liliecii din Yunnan, regiune din sud-vestul Chinei și că laboratorul din Wuhan a făcut o secvență a genomului. Când această secvență a fost comparată cu cea a SARS-CoV-2, cercetătorii au observat asemănarea și au decis să facă secvența completă a genomului vechiului virus.
Dată fiind descoperirea extraordinară, e stupefiant că nu sunt oferite alte detalii cu privire la proveniența sa.
Înainte de publicarea acestui articol, nimeni nu a văzut virusul RaTG13 menționat pe undeva măcar.”, se arată în anchetă.
Monali Rahalkar, microbiolog: „De ce în studiul din februarie nu au menționat studiile pe care tocmai ei le-au făcut cu patru ani în urmă?”
Microbiologul Monali Rahalkar lucrează la un institut de cercetare, finanțat de departamentul de cercetare a guvernului indian. După ce articolul din „Nature” a fost publicat, ea a pornit în căutarea informațiilor privind RaTG13.
„Am căutat toată literatura științifică, dar numele RaTG13 nu e menționat nicăieri. Am analizat secvențele virușilor disponibili în baza de date. Am descoperit că exista o secvență a unui genom, care corespundea cu cea a lui RaTG13, dar virusul avea altă denumire. Se numea RaVT-COV-4991. Era menționat într-un studiu din 2016, semnat chiar de Zheng-Li Shi, șefa echipei de cercetători din Wuhan. Scria acolo că virusul a fost găsit în 2013, într-o mină abandonată, din Yunnan. Dar de ce în studiul din februarie nu au menționat studiile pe care tocmai ei le-au făcut cu patru ani în urmă?”, a declarat microbiologul.
Matt Ridley, jurnalist: „De ce i-au schimbat denumirea?”
Jurnalistul Matt Ridley precizează că, în momentul în care este publicată secvența unui nou virus, este necesară menționarea locului unde a fost găsit, la care se adaugă și denumirea inițială, dacă aceasta a fost schimbată.
„Nu știm de ce cercetătorii de la institutul din Wuhan nu au spus că virusul RaTG13 era exact virusul găsit în 2013 în mina abandonată. Trebuie să știm de ce. De ce i-au schimbat denumirea?
În mod normal, când se publică secvența unui nou virus, trebuie menționat unde a fost găsit și cum a fost denumit prima dată, dacă denumirea se schimbă. Nu e obișnuit ce s-a întâmplat. Prof. Shi trebuie să dea explicații.”, a declarat Matt Ridley.
Este posibil ca cercetătorii din Wuhan să nu fi fost interesați de acel virus timp de 7 ani?
Ancheta mai adaugă faptul că, Zheng-Li Shi, șefa echipei de cercetători din Wuhan, a descris, în anul 2016, 152 de viruși. Cu toate acestea, doar unul singur prezenta caracteristici ale SARS.
„Virusul RaVT-COV-4991, sau RaTG13, cum e numite acum, nu e un virus oarecare. În articolul din 2016, prof. Zheng-Li Shi, femeia-liliac cum a fost poreclită, a descris 152 viruși pe care i-a identificat în mina Yunnan. Virusul 4991 e singurul beta-coronavirus de tipul SARS, dar cu caracteristici foarte diverse de sars. Poate chiar o nouă tulpină, se presupunea în articol. Posibil, că cercetătorii din Wuhan, în fața unei descoperiri atât de impotante, să nu fi fost interesați de acel virus timp de 7 ani?”
Într-un interviu pentru televiziunea chineză, directoarea Institutului de Virologie din Wuhan, Yanyi Wang, răspunde următoarele:
„Una dintre echipele conduse de directoarea Zheng-Li Shi lucra la originea SARS. Din acest motiv, cercetătorii nu au acordat atenție acelui virus, RaTG13, care era foarte asemănător cu SARS. Iată de ce nu au încercat să îl izoleze când l-au descoperit.”
Cercetătorul Peter Daszak, președintele EcoHealth Alliance, lucra de mulți ani cu prof. Shi. Cu toate acestea, în cadrul unui interviu acordat pentru „Sunday Times”, încearcă să minimalizeze importanța descoperirii virusului.
„Nu este nicio conspirație. Era doar unul dintre cei 16.000 de lilieci de la care am luat probe. Era o probă fecală, am pus-o într-o eprubetă, am adăugat lichid nitrogen și am dus-o în laborator. Am făcut secvența unui fragment scurt. Dar echipa din Wuhan nu a lucrat pe acel virus până la izbucnirea epidemiei de COVID.”, a declarat Peter Daszak.
Potrivit mai multor cercetări, s-a aflat de existența a două teze vechi, una de licență, iar alta de doctorat. Acestea arată că, în anul 2021, a fost descoperit, în aceeași mină, virusul RaTG13. De acel virus, era legată moartea unor persoane de pneumonie. Prima persoană, miner, avea 63 de ani și se spune că a murit după 12 zile de la infectare. Cel de-al doilea miner a decedat după o lună, iar cel de-al treilea după 50 de zile.