De astăzi se deschide măsura pentru Schema de energie, a doua sesiune. AFIR primește cererile de finanțare din toată țara, inclusiv din Iași

de: Raluca COSTIN
02:00, 24 dec. 2024

A doua sesiune a programului „Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare”, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), va fi disponibilă în perioada 24 decembrie 2024 – 28 februarie 2025

Ieșenii care vor să investească în parcuri fotovoltaice sau eoliene pot depune cererile de finanțare la AFIR. Fondurile disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, împărțită astfel în funcție de capacitățile instalate și de sursa de producere a energiei regenerabile. Astfel, pentru capacități mai mici de un 1MW inclusiv, pentru sursă solară, pot accesa 90 de milioane de euro, iar pentru sursă eoliană, 2 milioane de euro. Pentru capacități mai mari de 1MW inclusiv, pentru sursă solară, se acordă 40 de milioane de euro, iar pentru sursă eoliană, 18 milioane de euro.

Antreprenorii din Iași pot depune proiecte în măsura pentru Schema de energie, a doua sesiune

Pentru sesiunea aferentă anilor 2024-2025, valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei ajunge până la 100% din costurile eligibile. Fondurile nerambursabile pe care le poate obține un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/ MW, indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv. Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol sau din sectorul industriei alimentare, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI). Prin intermediul acestei scheme de sprijin, vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW) de producere energie electrică, cu sau fără stocare, din surse solare, precum și din surse eoliene. Ghidul solicitantului pentru schema de energie este disponibil pe pagina AFIR. Un parc fotovoltaic va fi construit în comuna Lețcani, din Iași.

Noi investiții vor fi făcute în parcurile fotovoltaice, în Iași

Ieșenii vor investi câteva milioane de euro în parcurile fotovoltaice, bani acordați de Ministerul Energiei. Un număr de 17 proiecte a fost aprobat în Iași, iar banii ar putea intra în conturi de anul viitor. Acestea sunt proiectele depuse în prima sesiune deschisă de AFIR, în schema pentru energie. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), instituția care s-a ocupat de verificarea proiectelor, a selectat 17 proiecte de investiții, din 23 depuse în cadrul primei sesiuni pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Antreprenorii din Iași pot depune proiecte în măsura pentru Schema de energie, a doua sesiune de finanțare.