De aici vine apa pe care o beau ieșenii de la chiuvetă. Iată cum este tratată și ce substanțe se folosesc pentru ca un consumator să nu se îmbolnăvească- FOTO-VIDEO
Stația de Tratare Chirița a fost supusă unui amplu proces de retehnologizare. S-au schimbat substanțele cu care este tratată apa și s-a găsit o logică nouă de automatizare a procesului de tratare, în așa fel încât șansele ca apa infestată să ajungă la robinetele Ieșenilor să fie zero. Apa de la robinet provine din lacul de acumulare Chirița și Râul Prut
În urma procesului de retehnologizare prin care Stația de Tratare Chirița a trecut, s-au schimbat atât reactivii cu care apa este tratată, cât și logica automatizării procesului de tratare. Reactivii de coagulare, mai exact acele substanțe care elimină microorganismele din apa potabilă, s-au schimbat pentru a fi conforme cu cercetările efectuate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„În primul rând, s-au schimbat reactivii de coagulare. Se folosea înainte reactivul denumit sulfat de aluminiu, care, conform cu ultimele cercetări ale Organizației Mondiale a Sănătății, este posibil să fie un declanșator al bolii denumite Alzheimer. Acum, în loc de acel sulfat de aluminiu, folosim clorură ferică, care are eficiență mai mare în tratarea apei, dar este și benefică pentru sănătate. Am renunțat la clorul gazos deoarece acesta, în contact cu apa. forma o serie de compuși presupuși cancerigeni. În locul acestuia folosim acum dioxid de clor fabricat în instalațiile proprii. Acidul clorhidric se mai folosește în tratarea apei pentru a elimina în totalitate aluminiul din apă”, a declarat doctor inginer chimist Popovici Dan George, șeful Stației de Tratare Chirița Iași.
În cele din urmă, în procesul de tratare a apei se folosește cărbune activ granulat care are calități mari de absorbție și elimină în totalitate riscul livrării unei apei necorespunzătoare către clienții ApaVital Iași.
Tot procesul este controlat de calculatoare
În cadrul procesului de retehnologizare s-a realizat și o nouă logică a procesului de tratare a apei. Mai exact, fiecare bloc din stația de tratare este acum controlat de calculatoare care dozează automat reactivii injectați în apă și care asigură o bună desfășurare a procesului de tratare. Aceste calculatoare sunt legate între ele prin intermediul fibrei optice de mare viteză pentru a facilita constant transferul de informații. Totodată, fiecare unitate de calculator are o rezervă care pornește automat dacă se defectează unitatea principală. În acest fel, procesul de tratare a apei și implicit livrarea apei către ieșeni nu se va opri niciodată.
„Avem o logică nouă de automatizare, fiecare bloc din stația de tratare este controlat de un computer de proces. Fiecare computer este legat prin fibră optică de mare viteză unul de altul, în așa fel încât aceste calculatoare să poată schimba informații și, astfel, procesul de tratare a apei să fie controlat permanent. Dacă, de exemplu, accidental se introduce o valoare necorespunzătoare în calculator, acesta o prelucrează și dacă o consideră neconformă, nu o procesează și nici nu o introduce în proces. Deci șansa de a deregla procesul de tratare este zero”, a mai adăugat doctor inginer chimist Popovici Dan George, șeful Stației de Tratare Chirița Iași.
De ce este nevoie ca apa să fie tratată
Procesul de tratare a apei potabile este unul esențial pentru sănătatea celor care o consumă. Fie că este vorba despre apa provenită din sursele de adâncime, fie că vorbim despre apa provenită din sursele de suprafață, tratarea ei este absolut necesară, deoarece aceasta conține microorganisme. Aceste microorganisme pot fi dăunătoare pentru sănătate și, totodată, pot cauza boli. Toate microorganismele din apă provin din atmosferă sau din contactul apei cu solul.
„Poate vă întrebați de ce este nevoie să tratăm apa. Idiferent că apa provine din surse de adâncime sau din surse de suprafață, aceasta, în contact cu atmosfera sau cu solul, se încarcă cu microorganisme, fapt care o face neconformă cu legea calității apei din România. Dacă luați o probă de apă brută, adică dintr-un lac sau dintr-o sursă de adâncime, apa fiind netratată, și vă uitați la ea în soare sau lumină puternică, veți observa o anumită opalescență sau, cum îi spunem noi, turbiditate. Această turbiditate este dată de prezența în suspensie a unor micele care practic nu decantează niciodată și trebuie eliminate într-un fel. De exemplu, dacă se introduce clorura ferică în apa tulbure, vom vedea cum scade turbiditatea apei”, a declarat doctor inginer chimist Popovici Dan George, șeful Stației de Tratare Chirița Iași.