Datorii enorme acumulate de Alpenside SRL, constructorul de la axa Iași-Suceava! Firma a dat vina pe scumpirea materialelor

de: Redacția BZI
02:00, 03 feb. 2022

Datorii de milioane de lei acumulate de societatea Alpenside SRL, firma care se ocupă de proiectul axei rutiere Iași-Suceava! Mai multe firme au depus acțiuni în instanță pentru recuperarea debitelor.
Societatea se apără și dă vina pe pandemia de Covid-19 și pe scumpirea materialelor de construcții

Mai multe societăți au deschis procese împotriva firmei Alpenside SRL București, pentru recuperarea unor datorii pe care aceasta nu le-ar fi onorat. Procesele au fost deschise la Judecătoria Sectorului 1 București.

Firmele respective au dat în judecată societatea care se ocupă de reabilitarea axei rutiere Iași-Suceava, după ce nu și-au mai primit sumele pe care societatea le datora. Între timp, firma Alpenside SRL a intrat în insolvență la propria cerere, conform unei adrese depuse la Tribunalul București.

Datorii acumulate de Alpenside SRL: mai multe firme au cerut executarea silită

La Judecătoria Sectorului 1 București au depus acțiuni mai multe societăți ce au colaborat cu cei de la Alpenside SRL. Dosarele privesc încuviințarea executării silite a firmei. Printre societățile care au depus acțiuni se numără Mihot SRL Valea Lupului, firmă ce asigură servicii de transport. O altă firmă este Transcim Beton Sud SRL din Sectorul 4 București, firmă specializată în producerea betonului. O altă societate ce a cerut executarea silită este și MHS Truck Service SRL din Sectorul 6. Mihai Florin Cristian, fost administrator al societății, a cerut 5,2 milioane de lei de la firma pe care a gestionat-o până acum câțiva ani.

De asemenea, firma Red Point Media SRL Târgu-Frumos a cerut 75.000 de lei de la Alpenside SRL. În total, pe rolul instanțelor au fost depuse peste 20 de cereri de executare silită împotriva firmei deținute de Vlad Ionel Vameșu.

Pandemia de Covid-19 a dus la datoriile firmei Alpenside SRL

Reprezentanții Alpenside SRL au arătat că firma a solicitat insolvența din cauza problemelor financiare apărute în ultima perioadă din cauza pandemiei de Covid-19.

”SC Alpenside SRL a solicitat insolvența în vederea reorganizării și pentru depășirea stării de dezechilibru financiar generat de un cumul de factori. Investițiile în utilaje și mașini specifice domeniului, în sumă de aproximativ 30 de milioane de lei, investițiile constante în resursa umană și eforturile de a menține active peste 500 de locuri de muncă s-au suprapus în ultimii 2 ani cu problemele economice cauzate de pandemia de Covid-19 la nivel național”, au menționat reprezentanții Alpenside SRL.

Firma a dat vina pe creșterea prețurilor la materialele de construcții

În plus, reprezentanții societății au mai menționat faptul că problemele au apărut și din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții.

”Au fost probleme și din cauza creșterii excesive a prețurilor materiilor prime și ale materialelor de construcții ce nu a putut fi acoperită, în cazul contractelor în derulare, de prevederile legislative. Firma și-a asumat finalizarea la timp și în bune condiții a lucrărilor contractate și, implicit, a pierderilor generate de acoperirea din cash-flow-ul propriu a diferențelor de prețuri ale materiilor prime și materialelor neacoperite de prevederile legale în cazul contractelor în derulare”, mai susțin cei de la Alpenside SRL.

Societatea nu renunță la contracte

Societatea a arătat că intrarea în insolvență nu va afecta lucrările pe care le are în desfășurare în momentul de față.

”Facem precizarea că SC Alpenside SRL deține baza materială necesară reorganizării activității. În plus, societatea are experiența necesară, contracte în derulare, activitate constantă derulată pe parcursul unei lungi perioade de timp. Suma exactă a datoriilor urmează să fie stabilită în cursul procedurii de insolvență, potrivit deciziei Tribunalului București. Întocmirea tabelului definitiv al creanțelor se va derula ca parte a procesului de reorganizare judiciară”, mai susțin cei de la Alpenside SRL.

Aceștia au mai spus că vor finaliza și lucrările din județul Iași.

”Așa cum am precizat anterior, nici lucrările din județul Iași, nici alte lucrări derulate de SC Alpenside SRL nu sunt și nu vor fi afectate de procedura insolvenței. De altfel, și în condițiile crizei economice amintite și a creșterii excesive a prețurilor materiilor prime și materialelor de construcții, care nu a putut fi complet acoperită în contractele în derulare, SC Alpenside SRL și-a asumat execuția și finalizarea la timp și în bune condiții a lucrărilor contractate”, au mai spus reprezentanții firmei.

Când vor fi gata lucrările la axa rutieră Iași-Suceava?

Alpenside SRL promite că va finaliza axa rutieră Iași-Suceava la timp. Contractul de pe axa rutieră Iași-Suceava a fost împărțit în 3 loturi de Consiliul Județean Iași. Pentru primele 2 loturi, valoarea totală este de 20 de milioane de euro.

”Procedura de reorganizare va avea un impact minim asupra relațiilor cu angajații, beneficiarii și furnizorii. Procedura reorganizării judiciare este una de criză specifică economiei de piață, care va permite companiei să se mențină în circuitul economic pe baza valorilor care au asigurat creșterea din ultimii ani – profesionalism și integritate. Lucrările la axa rutieră Strategică Iași-Suceava sunt finalizate în proporție de 82 la sută în cazul lotului 1, respectiv de 78 la sută în cazul lotului 2. Având în vedere complexitatea lucrărilor ce urmează a fi executate și condițiile meteo, estimăm că lucrările vor fi complet finalizate la sfârșitul lunii mai 2022, pe lotul 2, respectiv începutul lunii iunie 2022, pe lotul 1”, mai susțin cei de la Alpenside SRL.

Licitație controversată la axa Iași-Suceava

Alpenside SRL a caștigat primele 2 loturi în asociere cu General Trust Argeș. La licitație au participat mai multe societăți de profil din județul Iași și nu numai. Însă ambele contracte au ajuns la Alpenside SRL. Probleme au fost și la lotul 3, aflat în prezent pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Iași. Unul dintre cei care au participat la licitație a contestat capacitatea celor de la Alpenside SRL de a derula lucrarea, deși aceștia au fost declarați inițial câștigători.

Contestatarii au arătat că societatea a depus o ofertă nerealistă, cu prețuri mult mai mici față de cele de pe piața de profil. Datoriile acumulate de Alpenside SRL vor ajunge pe masa lichidatorului în perioada următoare, urmând a se face înscrierile la masa credală.