Sănătatea orală slabă crește riscul formelor grave de Covid-19
Dantura neingrijita duce la forme grave de Covid-19. Într-un nou studiu, oamenii de știință au facut o legatura intre sănătatea dentară slabă cu formele severe de Covid-19. Periodontita, o inflamație a țesutului gingival, ar putea fi responsabilă pentru complicații respiratorii grave la pacienții afectați de virus.
De la începutul epidemiei Covid-19, s-au făcut multe cercetări pentru a înțelege de ce unii pacienți dezvoltă forme acute ale bolii. Conform unui studiu recent, publicat în Jurnalul Asociației Dentare din California, parodontita ar putea provoca complicații grave la pacienții infectați cu acest virus.
Parodontita este inflamația țesutului gingiei și a țesutului osos subiacent. Dacă este lăsata netratata, această patologie poate provoca miscarea dinților sau chiar pierderea lor permanenta. Când un pacient este afectat de parodontită, sistemul său produce cantități mari de interleucină-6 sau IL-6, o proteină inflamatorie, pentru a se apăra de infecție.
Dantura neingrijita duce la forme grave de Covid-19
Potrivit autorilor acestui nou studiu, un nivel ridicat de IL-6 poate provoca insuficiență respiratorie. Ei au observat in speciat că pacienții cu Covid-19 aveau un nivel ridicat de IL-6: prin urmare, această proteină ar putea crește riscurile de complicații respiratorii la pacienții infectați cu noul tip de coronavirus.
„IL-6 este una dintre cele mai grave. Această proteină a fost implicată în distrugerea oaselor, distrugerea țesuturilor și atunci când intră în vasele de sânge, împiedică celulele din aceste vase să se dilate”, explică dr. Maloyem, chirurg dentar, in Daily Mail, potrivit femmeactuelle.fr. Interleukina-6 face parte dintr-un grup de celule numite citokine. Se consideră că acestea din urmă sunt responsabile pentru „furtunile de citokine”, un fenomen care ar agrava simptomele coronavirusului la unii pacienți.
O furtună de citokine este cauzată de producerea excesivă de citokine, molecule secretate de un număr mare de celule și implicate în dezvoltarea și reglarea răspunsurilor imune. Prin urmare, atacă organe precum plămânii și ficatul și pot duce chiar la moartea pacienților.
„În ciuda lipsei actuale a studiilor pe acest subiect, nu trebuie subestimat potențialul igienei orale, intervențiile parodontale pentru reducerea bacteriilor și inflamației orale, îmbunătățirea sănătății generale și protejarii împotriva complicațiilor grave ale Covid-19″, au avertizat autorii studiului.