Daniel Timofte arată în proiectul cu care vrea să redevină manager al Spitalului „Sf. Spiridon” incompetența cu care a condus unitatea medicală! Chirurgul nu are niciun plan concret, ci se bazează pe finalizarea Spitalului Regional de Urgență – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 08 sept. 2023

Pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași a fost făcut public, miercuri, 6 septembrie 2023, proiectul de management cu care prof. dr. Daniel Timofte își dorește să revină la conducerea unității medicale. În acesta, prof. dr. Daniel Timofte arată, de fapt, cu câtă incompetență a condus unitatea medicală

Pe durata celor aproape 3 ani, cât a fost manager, prof. dr. Daniel Timofte a adus Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în pragul falimentului, existând o perioadă în care în unitatea medicală nu se mai găseau aproape deloc medicamente și materiale sanitare, bolnavii fiind nevoiți să cumpere toate cele necesare îngrijirii lor din propriii bani.

Conform proiectului de management, nici în următorul mandat, prof. dr. Daniel Timofte nu-și propune să ia niciun fel de măsuri concrete, ci speră să se finalizeze Spitalul Regional de Urgență. S-a vehiculat că proiectul ar fi același sau cel puțin extrem de asemănător cu cel cu care prof. dr. Daniel Timofte a câștigat concursul de manager în anul 2021. Reporterii BZI au căutat, pe site-ul spitalului, proiectul din 2021 pentru a-l compara cu cel din 2023, dar a fost șters.

A adus spitalul în pragul falimentului

Prof. dr. Daniel Timofte a fost numit director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în luna ianuarie 2018, iar în decembrie 2020 a fost numit manager interimar, urmând ca în septembrie 2021 să câștige concursul organizat de unitatea medicală pentru ocuparea funcției de manager. Chirurgul a ocupat funcția de manager până în data de 28 iunie 2023, când a fost demis de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, deoarece după evaluarea anuală a activităților managerilor unităților sanitare publice a primit calificativul „nesatisfăcător”.

Medicul a avut nevoie să petreacă 5 ani la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași pentru a descoperi că 5 blocuri operatorii dintre cele 7 necesită modernizare. Prof. dr. Daniel Timofte a mai constatat cu ocazia realizării proiectului de management că, în cadrul unității medicale pe care a condus-o timp de aproape 3 ani, „circuitele funcționale (circuitul pacienților, circuitul vizitatorilor, circuitul personalului, circuitul deșeurilor) sunt realizate cu dificultate, ținând cont de particularitățile structurale ale clădirilor în care se desfășoară activitatea medicală”.

A fost nevoie ca prof. dr. Daniel Timofte să vrea să mai obțină încă un mandat de manager pentru a constata că unele pavilioane ale Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași nu sunt autorizate pentru securitate la incendiu de ISU. Două au fost modernizate, dar acestea nu dispun de autorizație pentru securitate la incendiu de la ISU Iași. Nu putem să nu ne întrebăm cu ce s-a ocupat prof. dr. Daniel Timofte timp de trei ani și de ce nu a înlăturat aceste „puncte slabe” ale spitalului.

Tot la „puncte slabe”, prof. dr. Daniel Timofte a identificat și rata mare a infecțiilor asociate asistenței medicale.

Reporterii BZI au scris în nenumărate rânduri că prof. dr. Daniel Timofte a adus Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în pragul falimentului. Acest lucru este dovedit și de proiectul său de management, unde chirurgul explică că, la data de 30.06.2023, unitatea medicală înregistra un deficit în valoare de -2.049.359 de lei, deși, în anii 2019, 2020 și 2021, unitatea medicală a avut mereu excedent, 20.243.573 de lei  în anul 2019, 793.227 de lei în anul 2020, respectiv 2.018.139 de lei în anul 2021. Se observă astfel că unitatea medicală a început să înregistreze deficit odată ce prof. dr. Daniel Timofte a ajuns la conducere. Astfel, la sfârșitul anului 2022, excedentul a fost de -4.898.187 de lei.

În cazul în care va câștiga un nou mandat, prof. dr. Daniel Timofte vrea să reducă rata infecțiilor asociate asistenței medicale

În cazul în care va câștiga un nou mandat de manager, prof. dr. Daniel Timofte își propune ca:

„în perioada următoare se impune reorganizare structurii de paturi după o analiză detaliată, deoarece există o rată scăzută de utilizare a paturilor pe unele secții ale spitalului, în timp ce pe alte secții. rata de utilizare a paturilor depășește procentul de 100 la sută”.

Chirurgul își propune și ca cinci blocuri operatorii din cadrul unității medicale să fie extinse și modernizate în regim de urgență. Constatând că, pe durata anului 2021, rata infecțiilor asociate asistenței medicale a fost cu 5,05 la sută mai crescută decât în anul precedent, prof. dr. Daniel Timofte plănuiește ca în perioada următoare să întreprindă

„toate demersurile în vederea scăderii semnificative a infecțiilor asociate asistenței medicale (creșterea frecvenței dezinfecției și curățeniei; alocarea de fonduri suplimentare pentru autocontrol în vederea prevenirii și depistării la timp a infecțiilor asociate asistenței medicale; rectificarea BVC/2023 în sensul creșterii sumelor alocate pentru dezinfectanți și materiale de curățenie; funcționarea în mod corespunzător a Comitetului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale; monitorizarea permanentă a implementării precauțiunilor standard – măsuri minime obligatorii pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate”, după cum se arată în proiectul de management.

Vrea să redevină manager al Spitalului „Sf. Spiridon”, dar nu are niciun plan concret! Prof. dr. Daniel Timofte se bazează pe construcția Spitalului Regional de Urgență

Prof. dr. Daniel Timofte precizează în raportul de management că își dorește ca în cazul în care va câștiga un nou mandat de manager să îmbunătățească actul medical:

„Urmare a analizei tuturor problemelor critice identificate, ținând cont de stadiul înființării Spitalului Regional de Urgențe Iași, consider că problema prioritară de rezolvat o constituie organizarea activităților, asigurarea resurselor materiale în vederea creșterii eficienței și îmbunătățirii calității actului medical având ca rezultat creșterea siguranței și gradului de satisfacție a pacientului”.

Având în vedere că licitația pentru construirea Spitalului Regional de Urgențe Iași va fi lansată abia în data de 16 octombrie 2023 și se speră ca unitatea medicală să fie finalizată până în anul 2027 și dată în funcțiune în anul 2028, prof. dr. Daniel Timofte ar fi trebuit să gândească un proiect de management prin intermediul căruia să arate că își dorește să modernizeze și să creeze condiții mai bune în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, nu să se lase în baza faptului că va fi construit Spitalul Regional de Urgență, iar toate secțiile de la „Sf. Spiridon” vor fi mutate în noua unitate medicală. Este foarte posibil ca, în cazul în care va câștiga concursul, prof. dr. Daniel Timofte să-și ducă mandatul până la final, iar Spitalul Regional de Urgență să nu fie încă finalizat.

Prof. dr. Daniel Timofte dă, astfel, din nou dovadă de lipsă de viziune și a calității manageriale din moment ce vrea să redevină manager al Spitalului „Sf. Spiridon”, bazându-se mai mult pe construirea Spitalului Regional de Urgență, nu pe faptul că ar putea să identifice și să rezolve adevăratele probleme ale unității medicale la conducerea căreia vrea cu orice preț să revină.