Daniel Șandru, noul şef IICCMER a demisionat din CJ Iaşi. Iată cine îi va lua locul

de: BZI.ro
16:44, 17 mart. 2022

Alexandru Nemțanu, de la organizaţia PNL Paşcani, va fi noul consilier judeţean al CJ Iaşi, după ce Daniel Șandru şi-a dat demisia în instituţia ieşeană.

Reamintim faptul că Daniel Sandru este noul şef IICCMER.

„Art. 1 Se constatd încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Florin — Daniel Sandru (din partea Partidului Naţional Liberal) ca urmare a demisiei.
Art. 2 Se declară vacant locul consilierului judeţean nominalizat la art. (1) în cadrul Consiliului Judeţean ca reprezentant al Partidului Naţional Liberal.
Art. 3 Prezenta Hotšrdre va fi inaintatd în copie:
a) Instituţiei Prefectului Judeţului Ia§i,
b) Tribunalului Ia§i,
c) Domnului Florin — Daniel Sandru,
d) Partidului Naţional Liberal,
e) Serviciului Resurse Umane din cadrul Consiliului Judeţean
f) Direcţiei Economice — Serviciul Financiar Contabil din cadrul Consiliului Judeţean
g) Direcţiei Achiziţii din cadrul Consiliului Judeţean
Art.4 Aducerea la cunoştinţă publicš a prevederilor prezenţei Hotaršri va fi asiguratš de cštre compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, cu atribuţii în acest sens”, a transmis CJ Iaşi.

Prof.univ.dr. Daniel Șandru a fost numit șef al IICCMER

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe universitarul Daniel Șandru în calitate de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, cu rang de secretar de stat. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 240/10.03.2022.

Decizia poate fi consultată AICI!

Conform HG nr. 1372/18.11.2009 privind înființarea, organizarea și funcționarea IICCMER, „Institutul este condus de un preşedinte executiv, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată a mandatului”. Potrivit aceluiași act normativ, Institutul funcționează în subordinea Guvernului și în coordonarea premierului, având următoarele scopuri: „a) administrarea şi analizarea, de o manieră riguroasă şi ştiinţifică, a memoriei regimului comunist din România, precum şi a consecinţelor acestuia, în directă colaborare cu celelalte instituţii ale statului, în spiritul valorilor constituţionale ale democraţiei, statului de drept şi pluralismului; b) sprijinirea constituirii unor mecanisme educaţionale şi de informare destinate să promoveze, la nivel public, naţional şi internaţional, memoria perioadei comuniste din istoria României şi de încurajare a dezvoltării unei culturi a libertăţii, democraţiei şi a statului de drept, prin omagierea victimelor dictaturii comuniste din România şi analiza mecanismelor statului totalitar; c) dezvoltarea şi încurajarea cercetării ştiinţifice şi studiul avansat în domeniul istoriei comunismului, prin metode critice şi comparative şi în concordanţă cu standardele internaţionale; d) culegerea, arhivarea şi publicarea documentelor referitoare la exilul românesc din perioada 1940-1989; e) investigarea ştiinţifică şi identificarea crimelor, abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii; f) colaborarea cu alte instituţii abilitate în vederea organizării de activităţi muzeale sau expoziţionale atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, precum şi sprijinirea unei reţele naţionale a memorialelor rezistenţei şi luptei anticomuniste; g) constituirea şi gestionarea bazelor naţionale de date privind: bibliografia despre comunismul românesc, monumentele şi spaţiile memoriale, luptătorii anticomunişti şi victimele comunismului”.