Danemarca pregăteşte paşapoarte de vaccinare

de: Cristian Zavastin
15:47, 08 ian. 2021

Danemarca a anunțat că pregătește „paşaport de vaccinare“ care va fi în formă digitală şi care le-ar putea permite celor care au fost vaccinaţi anti-COVID-19 să călătorească în ţări unde se cer astfel de documente, pe perioada pandemiei, relatează Reuters.

„Este de aşteptat să poată exista cerinţe din partea altor ţări să fie prezentate la intrarea pe teritoriul lor documente privind vaccinarea. Se poate folosi aici un paşaport de vaccinare danez”, a indicat Ministerul danez al Sănătăţii într-un comunicat.

Pașaportul ar putea fi lansat lunile următoare

Acest „paşaport” ar putea fi lansat în primele luni ale acestui an, urmând să fie accesat prin intermediul site-ului danez pentru sănătate publică, a menţionat ministerul. Nu este clar dacă va fi disponibil şi printr-o aplicaţie.

Ministerul danez al Sănătăţii a subliniat necesitatea de a aprofunda cercetările cu privire la faptul dacă persoanele care au fost vaccinate mai pot transmite virusul şi cât durează acţiunea acestor vaccinuri, înainte să fie necesară o nouă doză.

Anul trecut, Estonia a afirmat că testează un „paşaport digital de imunitate” pentru a-i depista pe cei care s-au recuperat după infectarea cu noul coronavirus şi au dobândit o oarecare imunitate, deşi se menţin întrebări în legătură cu perioada în care aceştia ar putea rămâne protejaţi.

Danemarca, printre primele locuri la vaccinare

Danemarca a început administrarea vaccinului anti-COVID-19 la sfârşitul lui decembrie cu vârstnicii şi personalul din sănătate şi a vaccinat până acum circa 1% din populaţie, ceea ce o situează înaintea majorităţii statelor europene. Vineri urma să se încheie vaccinarea în cele circa 900 de cămine de vârstnici din ţară.

Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a indicat că lucrează la un certificat de vaccinare electronic, un aşa-zis smart-card galben, o versiune digitală a carnetelor de vaccinare de culoare galbenă folosite în mai multe ţări.

În noiembrie, compania aeriană australiană Qantas a comunicat că va insista în viitor ca pasagerii să se vaccineze anti-COVID-19 înainte de a se îmbarca în cursele sale.

Tudor Ciuhodaru, despre călătoriile în străinătate

Medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar şi membru în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European, a venit cu precizări despre călătoriile în străinătate în contextul vaccinării anti COVID-19.

„La nivelul Uniunii Europene am lansat o astfel de întrebare. Am întrebat Comisia Europeană, dar dacă ne uităm la ce spune Înalta Autoritate de Sănătate din Franţa, dacă eşti vaccinat nu înseamnă că nu transmiţi coronavirusul. Dacă transmiţi, înseamnă că faci PCR. E simplu!Eu la şcoală am învăţat că dacă mă vaccinez, ori nu fac boala, ori fac o formă uşoară. Dar nu spune nicăieri că nu transmit boala!

Practic, eu am cerut să stabilim o strategie comună la nivelul UE de depistare, testare şi vaccinare. Am întrebat Comisia Europeană care vor fi etapele următoare, cât durează imunitatea dată de aceste vaccinuri şi dacă va mai fi necesară evaluarea de acest tip, PCR, inclusiv pentru călătorii, pentru transporturi. Asta am întrebat clar, dacă persoanele vaccinate mai au nevoie de test PCR pentru călătorii. Momentan nu am primit un răspuns. Testul rapid dă rezultate în 15 minute. Poate fi o soluţie, fără dubii. Avem nevoie de o strategie la nivel european”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Trepiedul de combatere a pandemiei

„Ca să te lupţi cu pandemia, la ora actuală văd un trepied, trei categorii de măsuri:

1. Testarea extinsă – cea mai practică în acest moment. Practic, nu faci coronavirus dacă nu te întâlneşti cu persoanele infectate.

2. Imunizare. Din păcate, vom avea nevoie de 1 an şi 4 luni să terminăm cele 10 milioane de doze în ritmul în care se vaccinează în România acum.

3. Găsirea unui terapii eficiente. Nu se mai aude nimic de anticorpii monoclonali. Ar fi ideal un medicament antiviral. Dacă am putea lua o pastilă care să ne vindece rapid, ar fi perfect”, a mai spus medicul.