Dan Gorbănescu, proprietarul restaurantului La Conac din Iași: „Ne-am vândut tot ce aveam”

de: Raluca COSTIN
02:00, 17 iul. 2024

Dan Gorbănescu, proprietarul restaurantului La Conac din Iași, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre businessul de familie, înființat în urmă cu 11 ani, provocările acestei afaceri, dar și de ce turiștii străini vor să consume produsele tradiționale românești. Alivanca este cel mai consumat produs, însă meniul este unul extrem de variat, pentru toate gusturile. Turiști din toată lumea au încercat preparatele din restaurant. Interviul cu Dan Gorbănescu poate fi urmărit AICI

Dan Gorbănescu, proprietarul restaurantului La Conac, povestește că în urmă cu 11 ani a decis că este timpul să facă ceva diferit și a luat o hotărâre care i-a schimbat viața.

„Când îi vezi pe alții că au încercat, au făcut și sunt acolo, tu de ce să nu faci ceva? În definitiv, trebuie să gândim ca un stup. Vecinul meu din spate are albine și le văd mereu cum zumzăie. Așa vreau să văd oamenii, că acționează. Așa am ajuns și noi în situația aceasta. Ne-am vândut tot ce aveam, casa, mașina. Am luat o casă în chirie, nu ne-am permis să cumpărăm o casă în Copou, am băgat toți banii în acest proiect. Am găsit meșterii populari care au înțeles ideea noastră, nu e un proiect clasic. Ciprian Romaniuc, artist plastic, ne-a ajutat să ținem sub control nebunia, să nu fie ceva kitch. Oamenii mai cred că autentic românesc e o blană de oaie aruncată pe o laiță, vin lăutarii și te agasează. E ceva pentru băieți, la o șuetă. Mai bine se aude pe fundal Ciprian Porumbescu. O trupă de jazz ne-a făcut un playlist cu niște melodii vechi ale lui Anton Pan. Se aud Maria Tănase, Maria Lătărețu. Cred că am reușit să facem ceva autentic”, povestește Dan Gorbănescu.

Dan Gorbănescu, proprietarul restaurantului La Conac din Iași: „La noi nu e despre fast, e despre slow”

Turiștii care au încercat preparatele din restaurant sunt din toate colțurile lumii.

„Cei care-s foarte departe de noi pleacă cu un meniu. Efectiv, vor să aibă acest meniu, ca o satisfacție. Din Noua Zeelandă, sunt mulți turiști. Cu America, nu mai spun, parcă suntem frați. Și America, cât e de America, au încropit o nouă nație. La noi nu e despre fast, e despre slow. Bucătăria românească nu se poate face repede, e timp laborios. Nu am avut niciodată șefi bucătari, ci gospodine, cum se făcea la un parastas, la o nuntă. Așa ne-am dorit, să nu fie mâncarea interpretată, ci normală. Nu avem băuturi carbogazoase, ci facem limonadă. Sunt niște procese care iau timp și cred că aici apar nemulțumiri din partea unor persoane”, mai spune Dan Gorbănescu.

Iașul are atestat de producător tradițional pentru alivancă.

Dan Gorbănescu: „Cred într-o evoluție a societății românești și a Iașului”

Antreprenorul este de părere că și copiii pot să se simtă bine la restaurant.

„Oriunde, pe stradă, ai să vezi un copil mai agitat, care nu a avut atenție suficientă. Eu nu cred în infractori, ci în persoane care nu au fost iubite la timp. Noi ne naștem perfecți, asta e teoria mea, dar ceva se întâmplă pe parcurs. Cel mic, când ajunge la un restaurant, știu că pot să stau, dacă are copilul o activitate. E atras de lego, puzzle sau ceva care să îl țină ocupat o oră, oră și ceva. El are o doză de energie pe parcursul zilei și trebuie consumată. Noi suntem născuți să ne mișcăm, să explorăm. Cred într-o evoluție a societății românești și a Iașului”, mai spune antreprenorul.

Pe lângă cel cu Dan Gorbănescu, proprietarul restaurantului La Conac din Iași, la secțiunea #PodcastBZI, de pe YouTube, sunt publicate peste 200 de interviuri cu antreprenori, oameni de afaceri, specialiști din diverse domenii.