Dacă tot ai lichidat mesagerul, lichidează și mesajul

de: Sorin Rosca Stanescu
10:04, 15 apr. 2021

Aceasta este ordinea firească. Lui Florin Cîțu, pe bună dreptate, nu i-a plăcut mesajul. Mesajul de forță transmis de USR. Prin publicarea în puterea nopții, în Monitorul Oficial al României, a unui ordin al Ministerului Sănătății, nediscutat în prealabil în Guvern, care nu a fost agreat de premier și care dă peste cap măsurile adoptate până în prezent de Executiv. Și, cum era și firesc, l-a demis pe Vlad Voiculescu, la pachet cu secretarul de stat Andreea Moldovan. Mesagerii au fost lichidați. Dar, nebunie totală. Mesajul a intrat în vigoare.

Cel puțin până ieri după-amiază, ordinul de ministru care a creat casus belli între PNL și USR, a rămas în vigoare. Și a produs efecte juridice. Un Guvern cu scaun la cap trebuia mai întâi să pună pe foc mesajul, deci să anuleze, printr-o hotărâre a Executivului publicată în Monitorul Oficial, ordinul ministrului Sănătății și apoi – sau simultan – să-i ejecteze pe cei vinovați. Acest lucru nu s-a întâmplat. Este încă o dovadă de amatorism a Guvernului Cîțu.Și acum ce urmează? Dan Barna a bătut și cu pumnul în masă, în masa ovală a Guvernului Cîțu, și cu piciorul, la ultima întrunire a coaliției, afirmând sus și tare că Vlad Voiculescu nu poate fi demis din funcție în urma unei decizii a premierului. În caz contrar, USR rupe coaliția. El, susținut de Dacian Cioloș, a demonstrat astfel fie că nu cunoaște prevederile Constituției României, fie că nu este dispus să o respecte. Pentru că, din această perspectivă, premierul, oricare ar fi el, poate decide, oricând crede că este necesar, să demită un ministru. Iar dacă este o coaliție la putere, partidul din care face parte ministrul demis poate propune înlocuitori, iar premierul alege. Așa funcționează lucrurile în orice democrație cât de cât normală la cap. Dar acești indivizi, păstoriți de Florian Coldea, numai la Constituție nu se gândesc. Și chiar dacă se gândesc, nu sunt dispuși să o respecte. Din acest punct descris mai sus am contemplat ieri o adevărată desfășurare de forțe. Și de acte de incompetență. Să lăsăm la o parte faptul că exact motivul invocat, pentru care au fost demiși Voiculescu și secretarul de stat de la Sănătate, respectiv ordinul total inadecvat publicat în ceas de noapte în Monitorul Oficial, a fost uitat pe drum.

Dar, mai departe, Florin Cîțu s-a precipitat și i-a prezentat lui Klaus Iohannis nu numai decizia de demitere a lui Voiculescu, față de care acesta trebuia să ia act, ci și o a doua decizie, de nominalizare a lui Dan Barna în poziția de interimar. Atenție însă, fără ca în prealabil să fi obținut acceptul acestuia. La fel cum, conform Constituției, un premier poate ejecta un ministru, tot în virtutea Legii Fundamentale el nu poate numi fără acordul persoanei un alt membru al Cabinetului drept înlocuitor. Deci s-a comis o gafă. În raport cu această gafă, Klaus Iohannis, cu toată cohorta lui de consilieri, plătiți cu bani grei de către cetățenii României, nu a sesizat că cea de-a doua solicitare a premierului nu întrunește condițiile legale necesare, nefiind însoțită și de acordul ipoteticului interimar. Și astfel, din prostie, lui Barna i s-a creat un neașteptat spațiu de joc, iar liderul USR a profitat din plin. Refuzând interimatul, l-a lăsat în poziție de offsaid pe premier și l-a pus într-o situație absolut penibilă pe Klaus Iohannis, care, din prea mare viteză, apucase să aprobe și interimatul. O dată s-a grăbit și o dată a greșit. Această afirmație este falsă. S-a grăbit de mai multe ori și a greșit de mai multe ori.Radiografia zilei de ieri, cel puțin în prima ei parte, demonstrează incredibilul amatorism al celor care au preluat puterea de la PSD, un partid care și el a dat dovadă de multe asemenea improvizații. Deși își încordează mușchii, USR s-a înșurubat mult prea adânc în cașcavalul puterii, pentru a pleca pur și simpu de la guvernare. A reușit să-și plaseze mii de oameni în toate structurile importante ale statului, accesând astfel prin interpuși substanțiale fonduri publice. Ale României și ale Uniunii Europene. Mai face puțin joc de picioare USR, mai pune ceva condiții, înghite broasca râioasă servită de Florin Cîțu și rămâne la guvernare.

Dar, atenție mare: greul abia acum urmează. Pentru că PNL a mirosit sânge. Știu cum va reacționa, pentru că am făcut parte la vârf din acest partid și am în contnuare contacte importante în staff-ul acestuia. PNL va începe o adevărată vânătoare la cel puțin o treime din pozițiile ocupate în prezent de oamenii USR. Le vor da pur și simplu brânci. Circul politic abia începe. Și ca să vezi! Aparent toată lumea a uitat de Raed Arafat. Cel care se află în spatele ultimei nenorociri. Oamenii intubați au murit pentru că li s-a întrerupt oxigenul. Oxigenul a fost produsul unui generator. Generatorul e proprietatea fundației lui Arafat. Și nu a funcționat. Mentenanța este asigurată de o firmă a lui Sebastian Vlădescu, fost ministru liberal de Finanțe. Și nici mentenanța nu a funcționat. Și nici generatorul de oxigen nu a fost dublat. Din orice punct am pleca pentru a analiza această nouă tragedie, urmărind traseul oxigenului, ajungem în mod obligatoriu la Raed Arafat. De ce nu a fost și el remaniat? Ce așeaptă Guvernul? Să-l remanieze pe mână penală? Păi asta va mai dura. Poate încă două-trei guvernări.