Cuvinte în țigănească sau țigănește. Ghidul începătorului în limba romani

de: BZI.ro
13:40, 04 mart. 2021

Cuvinte în țigănească sau țigănește sunt întâlnite des în vorbirea romilor, însă acestea nu sunt mereu întâlnite în scris. În prezent, în Europa sunt estimați undeva intre 8 și 12 milioane de romi. Despre trecutul sau limba acestora nu se știu foarte multe informații deoarece nu există surse proprii scrise, iar lingviștii sau istoricii au fost nevoiți să adune informațiile de la ne-romi.

Pentru cei ce își doresc să învețe câteva cuvinte sau expresii precum “Te iubesc” în limba țigănească, în cele ce urmează o să vă oferim o serie de exemple.

Cuvinte în țigănească sau țigănește. Scurt istoric al limbii romani

Chiar dacă multe persoane refuză să discute despre cultura romilor sau despre limba acestora, interesul pentru a afla expresii sau cuvinte în țigănească sau țigănește este extrem de mare. Despre limba romani se spune că este înrudită cu bengali, kașmiri, hindi, gujarati, marathi sau punjabi și că face parte din limbile indo-ariene.

Aceasta are mai multe dialecte precum căldărăresc, ursăresc, carpatic sau spoitoresc. Denumirile dialectelor vin de la neamurile țigănești din care se trag. Pentru fiecare dialect, din cele patru principale menționate mai sus, există mai multe subdiviziuni. Un alt lucru interesant este acela că, mai mulți termeni folosiți de vorbitorii de limbă română vin din limba țigănească sau romani. Câteva exemple ar fi: baftă (romani. baht „noroc, șansă, destin”), gagiu ( romani. gageo „nerrom”), a hali ( romani. hal „a mânca”), lovele ( romani love „bani”), a se pili ( romani piel „a bea”). Cuvintele menționate au intrat ușor în argoul anumitor categorii sociale.

Când vine vorba despre cum este mai corect limba romani sau limba țigănească, este bine de știut că ambele forme sunt corecte, la fel ca și in cazul cuvântului “rom” care poate fi scris și “rrom”.  Chiar dacă pentru multe persoane romii reprezintă un subiect tabu, interpretarea anumitor expresii sau vise despre romi, sunt la mare căutare.

Țări precum Suedia, Serbia sau România au depus mari eforturi pentru a standardiza limba țigănească sau romani. În țara noastră alfabetul folosit pentru scrierea limbii romani are bază latină, cu câteva caractere speciale.

Cuvinte și expresii în țigănește

În cele ce urmează vă oferim o selecție de cuvinte și expresii în limba țigănească sau romani.

Te trais but! – La mulţi ani!                                                                     

Patradi bahtale! – Paşte Fericit!

Dobroituca – Bună Ziua

Socares? – Ce mai faci?

Socares prala? – Ce faci frate?

Sohalean? – Ce ai mâncat?

Ciplecealma tuta – nu pot sa te sufar

Mai bes hatan – Stai puţin

Mishto – Bine

Haida care – Hai acasă
Sar busos? – Cum te cheamă?
Chechibars satu? – Câţi ani ai?
Motomanga – Spune-mi şi mie
Na dara – nu te teme/ nu-ti fie frica/ nu te ingrijora
Cai san? – Unde eşti?
Cai sans? – Unde ai fost?
Magma an pace – Lasă-mă în pace
Star? – De ce?
San dilo – Eşti prost
Chechi so ceaso? – Cât este ceasul?
Sukar san – Ce frumos eşti
Merav anda tu – Mor de tine

Cuvinte în țigănească

deshalo – zace

devla – dumnezeu

te bengav – să inebunesc

ciupidema – pupă-mă

san shukar – ești frumos

shukar – frumos, frumoasă

san – ești

sosche? – de ce?

pralo – frate

cai – unde

so – ce

aves – la

same – avem

san – ești

siman – am

kames? – vrei?

cares – faci

beshes – stai

mandea – eu

Selecția de cuvinte în țigănească prezentate mai sus vă pot fi de folos pentru a începe sau a înțelege o discuție în limba romani.