Cutremure în zona seismică Vrancea. Ce magnitudine au înregistrat

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:29, 12 iun. 2020

Două cutremure în zona seismică Vrancea, în noaptea de joi spre vineri. Vineri, 12 iunie 2020, la ora locală a României 00.30, respectiv 03.59, s-au produs doua seisme în România. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului a transmis producerea a doua cutremure în zona seismică Vrancea, mai precis în Buzău.

Cutremure în zona seismică Vrancea

Cutremure în zona seismică Vrancea. Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului transmite producerea a alte două seisme în noaptea de joi spre vineri, în România. Seismele înregistrate în Buzău, au înregistrat o magnitudine de 3.3 grade pe scara Richter.

Fenomenele seismice au fost localizate la o adâncime de 117 km, respectiv 122 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:
76km E de Braşov,
82km NE de Ploieşti,
113km S de Bacău,
115km V de Brăila,
115km V de Galaţi,
132km N de Bucureşti,
156km NE de Piteşti,
190km E de Sibiu,
193km SV de Iaşi,
197km N de Ruse.

Cutremur de 4.4 grade pe scara Richter

Marţi, 02.06.2020, la ora 14:12:55, ora locală a României, INCDPF transmitea producerea în zona seismică Vrancea, Covasna, a unui cutremur de intensitate medie, cu magnitudinea de 4.8 grade pe scara Richter. Seismul cu cea mai mare magnitudine înregistrată în luna iunie a anului 2020 a fost localizat la adâncimea de 117 km.

Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a oferit mai multe detalii despre seismul petrecut marți, 2 iunie 2020, la ora 14:12:58.

De ce s-a resimțit atât de puțin?

„Depinde acum de propagare, de unde are loc. N-am văzut toate datele din București deocamdată, am fost plecat și acum am revenit. Eram într-o parcare când s-a produs seismul și nu l-am simțit”, a explicat Ionescu.

„S-ar putea să se fi simțit pe la etajele superioare”

Întrebat dacă în mod normal s-ar simți și în mașină, Constantin Ionescu a explicat că așa ar fi normal, însă vibrațiile motorului pot diminua efectul.

„Trebuia să se simtă și în mașină, nu se simte diferit. S-ar putea să se fi simțit pe la etajele superioare, am văzut adâncimea la care s-a produs… 90 de kilometri. Depinde de propagare, în funcție de loc, de adâncime, de felul în care se propagă undele, efectele sunt diferite”, a mai spus directorul INFP.

Câte cutremure s-au înregistrat în luna mai, în România

În luna mai a acestui an, în România, au fost înregistrate în total 21 cutremure cu magnitudini între 2,1 şi 4,2 pe scara Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richer. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Sistemul RO-ALERT nu a fost folosit de către autoritățile din România, în noaptea de 31 ianuarie 2020, pentru a-i avertiza pe cetățeni în legătură cu seismul de 5.2 grade pe scara Richter şi multă lume se întreabă de ce nu a fost activat.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat faptul că în urma cutremurul au existat două apeluri la 112, pentru atacuri de panică. Apelurile au venit din Buzău și Ploiești.