Cutremur în România. Unde s-a produs şi ce magnitudine a avut seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter a avut loc marți dimineața, 5 octombrie 2021, în județul Buzău.
Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului, cutremurul a avut loc la ora 6.40 în zona seismică Vrancea, în județul Buzău.
Seismul cu magnitudinea de 3,2 a avut loc la adâncimea de 139 de kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (71 km), Ploiești (86 km), Bacău (107 km), Galați (120 km), Brăila (121 km), București (138 km).
Sute de clădiri expertizare seismic din municipiul Iași
Sute de clădiri din municipiul Iași au fost prinse în lista imobilelor cu risc seismic. În ultimii ani, la Iași s-au alocat fonduri doar pentru consolidarea a șapte blocuri cuprinse în lista celor expertizate seismic. Imobile din zona centrală și nu numai se pot prăbuși oricând la un cutremur major pe scara Richter.
În lista Ministerului apar șapte blocuri din Iași. Este vorba despre blocurile din Șoseaua Națională, de la nr. 182 (Bloc A2), nr. 184 (Bloc A1), nr. 186 (bloc C1), nr. 188 (bloc C2), nr. 190 (Bloc C3), nr. 192 (Bloc C4). De asemenea, în calcul intră și imobilul din bulevardul Țuțora, de la nr. 9 (Bloc A2).
„În programul de acțiuni pe anul 2021 a fost inclus un număr de 26 de clădiri de locuit multietajate, încadrat prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic, în vederea executării lucrărilor de intervenție și a elaborării proiectării lucrărilor de intervenție. Din municipiul Iași au fost incluse în programul de acțiuni pe anul 2021, pentru finanțarea proiectării lucrărilor de intervenție, șapte clădiri de locuit”, se mai arată în raportul respectiv.
Sute de clădiri expertizare seismic din municipiul Iași
În oraș sunt și imobile care rezistă la cutremure, însă acestea sunt destul de puține. În municipiul Iasi sunt peste 250 de imobile încadrate în clasele de risc seismic. Despre acestea însă, nimeni nu știe când ar urma să fie reabilitate integral. Mai mult, la nivel guvernamental, investițiile în astfel de proiecte sunt extrem de puține. Autoritatea locală a expertizat de-a lungul timpului clădirile din oraș. Cele mai multe imobile cu bulină roșie sunt blocurile din cartierele Tătărași, Bucium, Păcurari și Dimitrie Cantemir. Prima serie de expertize a fost realizată în anii 1992, 1993, 1994, 1995, 1999, 2000 și 2001, atunci când a fost analizată starea câtorva sute de clădiri.
Lista de imobile care prezintă risc seismic nu a mai fost actualizată de ani buni.