Cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit

de: Bianca Rebegea
20:20, 23 dec. 2020

Miercuri după-amiaza, 23 decembrie, la ora locală 16:27, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,8. Acesta s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la o adâncime de 128 de kilometri, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul a fost resimțit în apropiere de următoarele orașe: 85 km Est de Braşov, 96 km Sud de Bacău, 100 km Nord-Est de Ploieşti, 109 km Vest de Galaţi, 112 km Nord-Vest de Brăila şi 149 km Nord de Bucureşti.

De la începutul lunii decembrie, în țara noastră au avut loc 17 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,8 pe Richter.

În acest an, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi în București.

Se împlinesc 80 de ani de la cel mai mare cutremur din România secolului XX

„Cutremur” este unul dintre acele cuvinte, care te înfioară atunci când le auzi. Având în vedere că zona Vrancea se află la doi paşi, am avut parte de cutremure serioase de-a lungul istoriei. Cel mai mare cutremur al secolului XX fiind produs acum exact 80 de ani.

Totul a început la ora 3 și 39 de minute . Pământul a început să scoată un zgomot ciudat, iar cutremurul a pus stăpânire pe întreaga omenire. Seismul a înregistrat o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter, iar faza critică a durat nu mai puțin de 3 minute. Oraşul Panciu a fost distrus în proporţie de 95 de procente, Focşani, Galaţi, Ploieşti, Câmpina, Giurgiu şi Bucureştiul au suferit pagube serioase. Blocul Carlton, cea mai înaltă clădire din Bucureşti, a luat odată cu prăbușirea sa 140 de vieţi.

„Hotelul Carlton este complet distrus. Sunt sute de morţi şi de răniţi, mii de case au fost distruse, pagube de milioane, acesta este bilanţul acestei catastrofe fără precedent în România. Regele Mihai a venit imediat la locul catastrofei. Tânărul suveran a vrut să aducă alinare personal oamenilor atât de grav loviţi”, s-a transmis la radio în 1940.

Aproximativ 600 de persoane și-au pierdut viața în tragedie

Nici până în momentul de față nu este cunoscut bilanțul total al morților, fiindcă evidența populației nu era prea ușor de ținut la acel timp. Cu toate acestea, se estimează că în jur de 600 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragedie. Sunt mai puţine victime decât la cutremurul din 1977, dar clădirile înalte din acea vreme erau puţine şi destul de recent construite.

Cutremure de peste 7 grade au mai avut loc în anii 1977 şi în 1986, însă cel mai important cutremur din istorie a rămas cel din 1802 care a fost estimat între 7,9 şi 8,2 pe scara Richter. E cunoscut drept cutremurul de Sfânta Parascheva. Cel mai recent cutremur important este cel din 25 aprilie anul acesta, care a măsurat 5 grade pe scara Richter, potrivit RTV.

Trei cutremure au avut loc în luna noiembrie

Trei cutremure de intensitate mică s-au produs la începutul lunii noiembrie în zona seismică Vrancea şi în regiunea Moldovei, cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 3 pe scara Richter, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP).

Cel mai semnificativ seism din anul 2020 s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a înregistrat o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi în Capitală.