Cutremur în administrația ieșeană! Primarul Mihai Chirica și fostul primar Gheorghe Nichita, trimiși în judecată! Dosarul „Skoda”, detonat în Primăria Iași! Ce urmează?

de: Vlad Rotaru// Ciprian Nedelcu
02:00, 28 ian. 2021

Cinci șefi din cadrul municipalității ieșene au fost trimiși ieri în judecată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie. Primarul Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, directorul executiv al Direcției Tehnice Dumitru Petru Tomorug, șefa Serviciului Juridic din Primărie Doina Florescu și fostul șef al Serviciului Administrativ Costică Eugen Chișcă sunt acuzați de abuz în serviciu în dosarul intitulat generic „Skoda”

Administrația locală ieșeană se cutremură! Primarul Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita și alți trei șefi din Primăria municipiului Iași au fost trimiși ieri în judecată! Procurorii îi acuză pe edili de abuz în serviciu, în dosarul „Skoda”!
Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași i-au trimis ieri în fața instanței pe primarul Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, directorul executiv al Direcției Tehnice Dumitru Petru Tomorug, fosta șefă a Serviciului Juridic din Primărie Doina Florescu și fostul șef al Serviciului Administrativ Costică Eugen Chișcă. Acuzațiile aduse în cazul celor cinci actuali sau foști funcționari: abuz în serviciu.

Ce spun procurorii ieșeni despre dosarul „Skoda”

Anchetatorii au menționat ieri că, pe 13 iunie 2019, a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași un dosar penal care îi privește pe cei cinci funcționari. Dosarul a ajuns la Parchet ca urmare a disjungerii și declinării competenței, dispusă de către reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași. Procurorii au anunțat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Mihai Chirica, la data faptei viceprimar al municipiului Iași, înlocuitor de drept al primarului, Gheorghe Nichita, la data faptei primar, Dumitru Petru Tomorug, la data faptei director executiv al Direcției Tehnice și Investiții din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, Doina Florescu, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, și Costică Eugen Chișcă, la data faptei șef al Serviciului Administrativ din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, pentru abuz în serviciu.

„În cursul anului 2013, inculpații au demarat o procedură de achiziție nelegală, procedură în baza căreia, pe 16 mai 2013, Municipiul Iași a încheiat 4 contracte de leasing operațional, în calitate de utilizator, având ca obiect 3 autoturisme marca Skoda Octavia și unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităților și instituțiilor publice, potrivit articolului 24, alineatul 1, din OUG nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de 4 ani. Prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași”, au afirmat procurorii.

Anchetatorii: „Au fost încălcate dispozițiile legale!”

Procurorii au adăugat că Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iași, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale și ordonator principal de credite), în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice și a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor bugetare, ar fi încălcat legislația.

„În perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul Mihai Chirica a aprobat mai multe documente prin care se solicita «achiziționarea a 4 autoturisme cu un grad de operativitate ridicat și dotate corespunzător», aprobând ulterior și Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 autoturisme prin leasing operațional, document în conținutul căruia au fost inserate specificații tehnice proprii unui anume producător și unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda. În perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul Gheorghe Nichita a aprobat mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 autoturisme și a semnat în numele unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași (în calitate de utilizator), contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi”, au subliniat anchetatorii ieșeni.

Aceștia au adăugat că, în perioada februarie – mai 2013, Dumitru Petru Tomorug a întocmit și semnat mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 autoturisme și a semnat, în numele unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași (în calitate de utilizator), contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum și caietul de sarcini privind furnizarea celor 4 autoturisme.

Procurorii spun că achiziția a fost nelegală

În continuare, procurorii au susținut că, în perioada februarie – mai 2013, Doina Florescu a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 autoturisme și a semnat contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi. De asemenea, în perioada februarie – mai 2013, Costică Eugen Chișcă a întocmit și semnat mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 mașini, inclusiv caietul de sarcini privind furnizarea prin leasing operațional.

„Acțiunile ilicite, conjugate ale inculpaților au determinat achiziția nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operațional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iași (în perioada 20 mai 2013 – 30 mai 2017), cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în utilizarea fondurilor publice și în administrarea patrimoniului public. Primăria Municipiului Iași a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a menționat ieri Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

De remarcat este, totuși, faptul că municipalitatea a renunțat încă din 2017 la achiziția mașinilor respective după finalizarea leasingului. Astfel, autoturismele au fost ridicate de firma care le-a livrat, iar Primăria s-a orientat spre alte autoturisme ulterior.

Declarația primarului Mihai Chirica: „DNA nu a constatat fapte de corupție în dosar!”

Primarul Mihai Chirica s-a arătat surprins de faptul că procurorii ieșeni au decis să trimită dosarul în instanță. Edilul a menționat că inclusiv DNA nu a găsit nereguli, lucru cu atât mai surprinzător.

„Am aflat din mass-media despre faptul că mai mulți demnitari și angajați ai Primăriei Municipiului Iași, printre care și eu, au fost trimiși în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme. Opinia publică trebuie să știe că, în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcția Națională Anticorupție a făcut verificări minuțioase, încă din 2013, timp de circa 6 ani, constatând că nu există fapte de corupție în competența sa”, a precizat ieri primarul Mihai Chirica.

Edilul municipiului Iași a menționat că bugetul local nu a fost prejudiciat și, cu atât mai mult, situația este extrem de ciudată.

„În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curții de Conturi, precum și instanțele de judecată, au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care sunt surprins de această decizie! Așa cum am spus întotdeauna: am încredere deplină în actul de justiție și vom colabora cu judecătorii, astfel încât să ne dovedim nevinovăția cât mai repede. Personal, pentru a nu afecta imaginea orașului nostru, am dorința ca acest proces să fie cât mai scurt și rog instanța să soluționeze acest dosar cu înțelepciune și celeritate!”, a adăugat edilul.

Ce au declarat șefii din Primărie – Dumitru Tomorug: „Nu comentez!”

Cei vizați au ales să nu comenteze în vreun fel decizia luată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Dumitru Tomorug, șef al Direcției Tehnice din Primărie, a menționat că speră ca Justiția să dea dreptate.

„Nu comentez. Nu consider că am greșit și am încredere în Justiție!”, a precizat ieri Dumitru Tomorug. Pe de altă parte, Dorina Florescu, fostă șefă a Serviciului Juridic, s-a arătat surprinsă de decizia procurorilor. „Nu am știință despre acest lucru… Nu comentez în niciun fel!”, a menționat ieri Dorina Florescu.