Curtea de Apel București: Decizie de ultimă oră în cazul Sorinei Pintea

de: Elena Nicoleta BUJOR
12:46, 09 iul. 2020

Curtea de Apel București a luat o decizie de ultimă oră, joi, 9 iulie 2020, în ceea ce o privește pe Sorina Pintea, fostul ministrul ministru al Sănătății. Curtea de Apel Bucureşti a decis că fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea rămâne sub control judiciar în dosarul în care a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită.

Sorina Pintea rămâne sub control judiciar

Tribunalul Bucureşti revocase măsura preventivă pe 2 iulie, însă DNA a contestat decizia, care nu era definitivă.

„Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA împotriva încheierii din data de 02.07.2020, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală. (…) Desfiinţează încheierea atacată şi, rejudecând, (…) menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpata Pintea Sorina”, se arată în încheierea de şedinţă postată joi pe portalul instanţelor de judecată.

Sorina Pintea scăpase de control judiciar

Pe 30 aprilie, Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, în perioada când deţinea funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Dr. Constantin Opriş’ din Baia Mare.

Sorina Pintea scăpase pe data de 2 iulie 2020, de control judiciar! Decizia a fost pronunţată de Tribunalul Bucureşti, dar nu era definitivă, ea putând fi atacată de procurori.

Fostul ministru al Sănătăţii a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită. Sorina Pintea a fost prinsă în flagrant pe 28 februarie, când primea în spital cea de-a doua tranșă de bani, respectiv 120.000 de lei.

Acuzată de procurori că a luat mită

Sorina Pintea este acuzată de procurori că a primit, când era director al Spitalului de Urgenţă din Baia Mare, 10.000 euro şi 120.000 de lei. Sumele ar fi reprezintat 7% dintr-un contract de achiziţii. Procurorii susțineau atunci că Pintea ar fi spus „super tare”, după ce a aflat de acuzații. DNA a pus sechestru pe două terenuri ale fostului ministru.

Pe 29 februarie, Sorina Pintea a fost arestată preventiv de Tribunalul Bucureşti, însă a fost eliberată din arest pe 6 martie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care a plasat-o sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. În 30 aprilie, Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale), fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, Sorina Pintea ar fi pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) şi 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare a blocului operator – sala de chirurgie cardiovasculară şi toracică şi a unor spaţii adiacente din Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, încheiat în anul 2019.

Pintea ar fi primit banii în incinta unităţii medicale pe care o conducea.

„În data de 28 februarie, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, preciza DNA.