Curtea Constituțională a decis! Foștii parlamentari rămân cu pensiile speciale

de: BZI.ro
18:20, 28 nov. 2023

Curtea Constituțională a decis că foștii parlamentari rămân cu pensiile speciale. Judecătorii susțin că eliminarea pensiilor speciale nu se aplică retroactiv.

Judecătorii Curții Constituționale au decis cu puțin timp în urmă că un drept câștigat nu poate fi luat printr-o lege, asta înseamnă că legea dată în vară de parlamentari, care viza eliminarea pensiilor speciale pentru aleși, nu poate fi aplicată pentru parlamentarii aflați deja în plată pentru pensiile speciale.

Chiar dacă sesizarea a venit de la o instanță din Vrancea și a fost făcută doar de câțiva parlamentari, decizia de astăzi se va aplica pentru sutele de foști deputați și senatori și își vor reprimi pensiile speciale de acum înainte, inclusiv pe această perioadă de vară și până acum, când au fost stopate la plată.

Explicațiile judecătorilor CCR:

„În esență, Curtea a reținut că abrogarea dispozițiilor legale care instituiau indemnizația pentru limită de vârstă acordată deputaților și senatorilor s-a realizat în baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul în privința stabilirii drepturilor aferente statutului acestora. Parlamentul are competența constituțională de a elimina pentru viitor indemnizația pentru limită de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că art.69 din Constituție referitor la mandatul reprezentativ al deputaților și senatorilor nu a fost încălcat.

În același timp, Curtea a mai observat că indemnizația pentru limită de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare. Având în vedere că această indemnizație se acorda, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reținut că principiul securității juridice protejează dreptul legal al deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii nr.192/2023 la indemnizația pentru limită de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată.

Prin retragerea și eliminarea normativă a indemnizației pentru limită de vârstă în privința acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanța unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat și s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securității juridice. Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei și nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel puțin a unui mandat reprezentativ.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) privind principiile statului de drept și al securității juridice, ale art.15 alin.(2) privind neretroactivitatea legii și ale art.44 alin.(1) teza întâi și alin.(2) privind dreptul de proprietate privată”.