Cursuri online, la marea majoritate a universităților din țară
Multe dintre universitățile din România au decis ca, în continuare, cursurile să fie ținute online. Asta, în condițiile în care începerea semestrului al doilea va aduce marea majoritate a elevilor înapoi în clase.
Revenirea studenților la cursuri în format fizic este o decizie ce aparţine fiecărei universităţi. La Universitatea București, semestrul al doilea va începe tot online, cu mici excepții, existând câteva cursuri practice și laboratoare pentru care studenții a patru facultăți vor merge fizic la școală. La fel stau lucrurile și la Universitatea de Vest din Timișoara.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj lucrurile ar urma să fie clarificate săptămâna viitoare, însă se ia în calcul un scenariu hibrid.
Cursuri online în semestrul al doilea, la Universitatea București
Facultățile au propus, iar discuțiile de miercuri din Senatul Universității au fost ca semestrul al doilea să înceapă tot în format online.
Purtătorul de cuvânt al Universității București, Mirabela Amarandei, a declarat că facultățile de Chimie, Biologie, Geologie și Teologie Ortodoxă au propus ca doar laboratoarele și cursurile practice să se țină fizic. În rest, inclusiv la aceste facultăți, celelalte cursuri ar urma să se desfășoare în continuare tot online.
Rectorul Universității București, Marian Preda, a declarat că unele activități propuse să se desfășoare față în față vor fi condiționate de evoluția pandemiei din jurul datei de 15 februarie, când va începe semestrul al doilea.
„Pentru aceste câteva activități propuse față în față totul va fi condiționat de rata de infectare în București la acel moment. Dacă aceasta nu va crește, probabil o mică parte din activități vor fi la începutul semestrului față în față, dar cele mai multe vor fi online. După ce vom avea vaccinarea profesorilor și apoi și a studenților, riscul va fi mult mai mic. Eu cred că până atunci cursurile, în mare parte, vor rămâne online“, a declarat Marian Preda.
Cursuri online și la Universitatea de Vest Timișoara
Universitatea de Vest Timișoara ar urma să ia o decizie săptămâna viitoare. Rectorul Marilen Pirtea a precizat că propunerea este ca majoritatea facultăților să rămână în online, cu excepția unor activități la facultățile vocaționale (Arte, Design, Muzică, Teatru, Educație Fizică și Sport) și a laboratoarelor la Chimie și Fizică.
„Problema majoră este legată de cazarea în cămine, pentru că avem studenți din 10 județe. Pe cele 3.000 de locuri în cămine am putea caza, în condiții de siguranță, adică în camere cu 1-2 locuri, în jur de 1.300 de studenți“, a precizat Marișlen Pirtea.
Peste 70% dintre cele 700 de cadre didactice din universitate și-au exprimat disponibilitatea de a se vaccina, iar în weekend s-a reușit programarea a 460 de cadre didactice pentru vaccinarea împotriva COVID-19.
Variantă hibrid la Universitatea Babeș-Bolyai
La Universitatea Babeș-Bolyai o decizie ar urma să fie luată săptămâna viitoare. Rectorul Daniel David spune că, cel mai probabil, la majoritatea facultăților se va merge pe varianta hibrid.
„UBB nu poate avea un sigur model, pentru că sunt 22 de facultăți cu profiluri foarte diferite. Fiecare facultate își va alege modalitatea în funcție de numărul de studenți, de spațiu și de profilul facultății. Luni va exista o decizie a facultăților, apoi se va aproba în consiliul de administrație. Eu cred că cele mai multe facultăți vor merge pe varianta hibrid, pentru că este clar că nu putem renunța la online”, a menționat Daniel David.