Studiu: Curcuma amelioreaza osteoartrita genunchiului
Un extract de curcuma longa, cunoscut sub denumirea de turmeric, s-a dovedit a fi mai eficient decât placebo pentru reducerea durerilor de genunchi la pacienții cu osteoartrita genunchiului. Cu toate acestea, curcuma longa nu a afectat aspectele structurale ale osteoartritei genunchiului, cum ar fi umflarea sau compoziția cartilajului, evaluată utilizând RMN. Rezultatele unui studiu randomizat au fost publicate în Annals of Internal Medicine.
În prezent nu există medicamente aprobate pentru tratarea osteoartritei. Tratamentele obișnuite, cum ar fi acetaminofenul și antiinflamatoarele nesteroidiene, au efecte ușoare până la moderate și sunt asociate cu evenimente adverse. Ca atare, există o nevoie urgentă de medicamente mai sigure și mai eficiente pentru tratarea osteoartritei.
Concluzia studiului: Curcuma amelioreaza osteoartrita genunchiului
Cercetătorii de la Universitatea Tasmania, Australia, au recrutat 70 de participanți cu osteoartrita genunchiului simptomatica și le-au administrat fie două capsule pe zi de curcuma longa, fie placebo, timp de 12 săptămâni, pentru a determina eficacitatea curcuma longa in ameliorarea simptomelor osteoartritei genunchiului și umflarea articulațiilor.
Modificările au fost evaluate prin chestionar standardizat, respectiv RMN, pe parcursul a 12 săptămâni, potrivit MedicalXpress. Cercetătorii au analizat, de asemenea, schimbări în compoziția cartilajului, utilizarea medicamentelor pentru durere, calitatea vieții, măsuri de performanță fizică și evenimente adverse.
După 12 săptămâni, au constatat că pacienții care au luat suplimente de curcuma au raportat mai puțină durere decât cei din grupul placebo, fără evenimente adverse. În plus, participanții din grupul cu turmeric au consumat mai puține medicamente pentru durere în comparație cu participanții la grupul placebo. Nu a existat nicio diferență în aspectele structurale ale osteoartritei genunchiului între grupuri. Datorită efectului modest al extractelor de turmeric asupra durerilor de genunchi, dimensiunii reduse a eșantionului studiului, durata scurtă de urmărire, cercetătorii sugerează că studiile multicentrice cu dimensiuni mai mari ale eșantionului și durata lungă de urmărire sunt necesare pentru a evalua semnificația clinică a constatărilor lor.