Curajul nebun al unei tinere din Iași! Raluca Zaiț și-a dat demisia de la locul de muncă plătit cu 3.000 de euro pe lună și s-a apucat de decorațiuni. „Eu lucrez cu silicon încălzit la 200 de grade, care îmi arde degetele”
Raluca Ana-Maria Zaiț a renunțat la locul de muncă plătit cu mii de euro pentru a crea manual decorațiuni, o pasiune descoperită în copilărie. Cu un buget de aproximativ 2.000 de lei, a achiziționat primele materiale necesare creării coronițelor. Numărul comenzilor a crescut în ultimii doi ani, când s-a concentrat doar pe crearea acestor decorațiuni pentru toate anotimpurile, nu doar pentru Crăciun
Raluca Ana-Maria Zaiț a luat o decizie care i-a schimbat viața, renunțând la locul de muncă la care oricine ar visa. Femeia în vârstă de 40 de ani a decis că este momentul să se dedice pasiunii sale descoperite în copilărie și dezvoltată timid încă din anul 2012. Cu aproximativ 2.000 de lei a achiziționat cele necesare pentru a crea o coroniță de Crăciun, iar după câțiva ani în care le-a făcut doar pentru a se relaxa, a decis să se ocupe exclusiv numai cu producerea decorațiunilor.
„Eu am muncit mulți ani ca director de marketing, în București și Iași, și când mergeam la prezentările făcute de companiile unde eram angajată, îmi plăcea să mă implic în decorarea spațiului unde se desfășura evenimentul. Am muncit pentru companii din domeniul auto, farmaceutic, unde câștigam bine. Însă primele semne că aș putea să fac decorațiuni au fost când eram copil. Făceam decorațiunile cu ce găseam pe acasă când eram mică, deci aveam spiritul artistic din copilărie (n.r.- râde). Începând cu 2012 am început să le fac pentru familie, prieteni, și le duceam cadouri de Crăciun. Atunci era doar un hobby și mă relaxa foarte mult când eram stresată. Era ca o terapie pentru mine, ca și acum. De curând am renunțat la locul de muncă și mă ocup exclusiv de aceste decorațiuni”, povestește Raluca Zaiț.
Raluca Zaiț, producător de decorațiuni: „E muncă minuțioasă, iar produsele rezistă și 10 ani”
Tânara spune că în ultimii doi ani s-a implicat mai mult în realizarea decorațiunilor datorită cererii mai mari din partea clienților, iar anul acesta a fost cel mai aglomerat pentru ea. A primit deja primele comenzi de la corporațiile care vor să ofere pachete cadou pentru clienți sau pentru angajați, dar și de la persoane fizice.
„Clienții au început să comande decorațiunile pentru Crăciun, perioada cea mai aglomerată. Eu am făcut însă decorațiuni și pentru persoane fizice, pentru pensiuni, companii. Fac decorațiuni pentru toate anotimpurile. Anul acesta clar sunt mai scumpe materialele față de anul trecut, cam cu 30-40 la sută. Dacă fac decorațiuni mai simple fac 3-4 pe zi, iar cele mai complexe, două pe zi. Stau de dimineața până seară în atelier, în funcție de complexitatea lor. Eu lucrez cu silicon încălzit la 200 de grade, care îmi arde degetele. Lipesc fiecare bobiță, fiecare parte din aranjament. Nu e așa simplu cum pare. E muncă minuțioasă, iar produsele rezistă și 10 ani dacă sunt ținute în condiții optime. Nu mai zic de timp și efort. Le fac pentru o anumită nișă de clienți, pentru cei care își permit să le cumpere”, mai spune Raluca Zaiț, producător din Iași.
În edițiile anterioare „BZI” a fost prezentată povestea tinerei mame din Iași care realizează bijuterii din lapte matern sau cordonul ombilical.
Prețurile la coronițe sunt cuprinse între 120 și 600 de lei, iar cea mai complexă comandă a fost de 1.000 de euro
În general, persoanele fizice cumpără coronițele mai ieftine, iar cele juridice comandă produsele mai scumpe. Cele mai aglomerate perioade sunt înainte de Paște și Crăciun.
„Eu fac decorațiunile cu materiale scumpe, de aceea și prețurile sunt pe măsură. E vorba de multă muncă, lucru manual. Ca să fac o coroniță cu multe detalii îmi ia mult timp. Coronițele mai fancy, din materiale mai scumpe, care costă doar 100, 200 de lei numai coronița, cu pene, cu puf, fără nimic pe ea, ca și figurinele, sunt cele mai scumpe. Evident că prețul final e mai mare.
Acum 2-3 ani, când puneam luminițe pe coronițe, nu se găseau pe piață astfel de modele. Eu nu mă uit pe YouTube, la tutoriale, ci le fac pur și simplu cum îmi imaginez că o să arate. Mă regăsesc în decorațiuni. Îmi imaginez chestii pentru iarnă, scene, decorațiuni sub formă de flori, personaje de poveste. Eu le și denumesc în funcție de tematică, respectiv «Ieslea Sfântă», «Laponia», «Narnia»”, explică Raluca Zaiț care spune că a observat că anul acesta o parte din clienți au redus bugetul alocat decorațiunilor de sărbători.
„Au crescut mult prețurile și lumea e atentă la buget pentru că se așteaptă la facturi mari. Decorațiunile aduse din China, mai ieftine, în continuare sunt căutate”, mai spune Raluca Zaiț.
Reporterii „BZI” au prezentat, în edițiile anterioare, povestea lui Miriam Roman, tânăra care face decorațiuni handmade din macrame.