Cunoscutul politician, ministru de Finanțe și al Afacerilor Europene, Eugen Teodorovici la BZI LIVE despre sistemul de pensii din România – VIDEO
Cunoscutul politician Eugen Teodorovici a analizat în cadrul unei noi ediţii de la BZI LIVE sistemul de pensii din România şi a prezentat soluţii pentru regândirea acestuia, în contextul în care ţara are o populație din ce în ce mai îmbătrânită. Sunt din ce în ce mai mulţi români care se pensionează anticipat.
În prezent, pensiile, inclusiv cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Eugen Teodorovici la BZI LIVE
La BZI LIVE, în cadrul ediţiei din 13 ianuarie 2023, cunoscutul politician Eugen Teodorovici a vorbit despre sistemul de pensii din România. Pensia pentru limita de vârstă poate fi obținută după atingerea vârstei de pensionare, astfel, în cadrul în care a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii.
„Obligatoriu moral, oamenii care au trecut în zona asta de pensii şi care au muncit o viață trebuie să primească acel drept. Atenţie, pensia nu este un venit, este un drept. Legea pensiei se poate aplica, dar trebuie luate câteva măsuri de reformă structurală în statul român. Domnul Budăi este a doua oară de când este în Guvern. Nu avem nicio pensie recalculată. Nu avem Legea 27 aplicată. Acel procent de 40% a punctului de pensii trebuia să se producă acum câţiva ani. De abia acum a fost atinsă această creştere cu 12,%. Domnul Budăi este restant cu foarte mult în fața românilor.
Este moral să te achiţi într-o mică măsură, pentru că pensile sunt mici. Trebuie să fie dată, aşa cum spune legea votată de toţi politicienii români. Statul român când greşeşte trebuie să plătească. Statul român nu trebuie să transfere impotența şi incapacitatea sa de a rezolva lucruri pe umerii românilor, că vorbim de taxe şi impozite pentru persoanele fizice, de neaplicarea legii pensiilor sau că nu avem oameni suficienţi pentru a recalcula pensile.
Eugen Teodorovici: „Românul nu este vinovat că nu eşti în stare să recalculezi pensiile”
În aceeaşi ordine de idei, cunoscutul politician a reiterat problema recalculării pensiilor, care trebuia să fie realizată demult. În acest sens, Eugen Teodorovici a propus un model de recalculare printr-o „sumă forfetară”.
„Am propus, în cazul recalculării pensiilor să se aplice o sumă forfetară. Fac pentru câteva pensii o recalculare imediată şi pe baza acestui model fac o pro-rată. Atunci românul ştie că nu s-a recalculat pensia, dar primeşte o sumă forfetară, iar statul român trebuie să recalcuze cât mai repede aceste pensii şi să ajungă la valoarea corectă. Dacă sunt diferenţe în plus, i se dă diferenţa până la cât trebuie să primească.
În timpul acesta românul a primit o cotă parte din cât ar fi trebuit să primească. Tu trebuie să îi dai românului. Nu este el vinovat că nu eşti în stare să recalculezi pensiile. România trebuie să ceară din toate ţările europene contribuţiile sociale la contractele pe care românii le au în afara României. Acolo românii plătesc contribuţiile sociale. De ce acei bani rămân în acele ţări? Înţeleg, contribuţiile la sănătate, e bine. Dar pentru partea socială pentru pensii sunt folosite de acel stat pentru a se finanţa pe el. Românul peste 5 an se întoarce în România şi decide să se pensioneze. Pentru acea perioadă o să aibă lipsă. Cu alte cuvinte, atâta timp când sunt oameni care lucrează în afara ţării, contribuţiile sociale trebuie să revină statului român.
Dacă ar face acest lucru, guvernul nu ar mai avea deficit, pentru că ar avea miliarde de euro în bugetul său şi le-ar putea plasa astfel încât românii să aibă un randament atunci când vor ieşi la pensie. Este o soluţie extrem de bună şi puternică pentru a negocia la nivel European inclusive aderarea la Schengen”, a conchis Eugen Teodorovici.
La BZI LIVE, Eugen Teodorovici a vorbit şi despre balanța comercială din România.