Cum verifici dacă orezul este organic sau este din plastic!

de: Bianca Rebegea
23:00, 12 aug. 2020

Există mai multe alimente despre care specialiștii spun că nu vor expira niciodată, dacă acestea sunt păstrate corect. Printre acestea și orezul, care a fost la mare căutare în perioada pandemiei. Puțini știu, însă cum trebuie păstrat corect pentru a putea fi consumat cât mai mult timp.

Atenție! Mai bine îl desfaceți și îl vărsați în recipientele menționate

Potrivit specialiștilor, cea mai bună temperatură de păstrare a orezului este de 4-5 grade sau chiar mai scăzută. Cel mai bine este ca acesta să fie păstrat în containere de plastic sau dacă nu, în borcane de sticlă. Nu în pungă! Atenție! Mai bine îl desfaceți și îl vărsați în recipientele menționate.

Dacă respectați aceste reguli, orezul poate fi păstrat chiar și peste 30 de ani, fără să-și piardă aroma și valoarea nutrițională.

Pe piața din România și nu numai, din păcate pătrunde foarte mult orez, care de fapt nu este orez. Ei bine, acesta nu poate fi păstrat nici măcar un an și oricum odată ce-l consumăm va provoca probleme digestive.

Cum verifici dacă orezul este organic sau din plastic

Jurnaliștii coreeni au arătat de mai multe ori, în diverse reportaje că producătorii fabrică orezul amestecând amidon de cartofi cu plastic care apoi este transformat în nuclee de orez introduse într-un abur cu aromă de orez. Medicii specialiști care au studiat ceea ce se întâmplă, din acest punct de vedere, au tras și un semnal de alarmă: 3 porţii de orez fals conţin mai mult plastic decât o pungă mică de plastic.

Din fericire, există un mod foarte simplu prin care putem verifica dacă am cumpărat orez din plastic sau natural. Luați o lingură de orez proaspăt și puneți-o în apă rece. Dacă orezul rămâne la suprafaţă este făcut din plastic, așa că mai bine îl aruncați direct la gunoi.

Pilaf cu carne la cuptor – Secretele unei rețete gustoase

Dacă vrei să prepari cel mai gustos pilaf cu carne la cuptor, aplica nişte trucuri la îndemână, simple, care nu necesită ore de gastronomie.

Ingrediente pentru pilaf cu carne la cuptor:

  • carne de pui fiartă (ce preferinţe ai)
  • 1 cană de orez
  • 1 ceapă galbenă mai mare
  • 1 ardei roşu mare
  • 1 morcov
  • 2 roşii mai ferme
  • piper negru
  • sare
  • ulei

Mod de preparare:

Curăță ceapa, apoi toac-o mărunt. Spală roşiile şi ardeiul, curăţă-le şi taie-le în cubuleţe mici. Spală morcovul, apoi dă-l pe razătoare. Încinge uleiul şi căleşte uşor ceapa în el. Apoi adaugă şi carnea. Las-o la rumenit câteva minute, pe ambele părţi. Bunicile, odinioară, prăjeau totul în untură de gâscă sau unturăde raţă, pentru că asta aveau la îndemână.

Între timp, spală în mai multe ape orezul, până când lichidul nu-şi mai schimbă culoarea. Pune orezul scurs de apă peste ceapă şi carne. Lasă-l aşa câteva minute, ca să prindă aroma de prăjeală, după care toarnă apă cât să acopere totul. Încorporează apoi roşiile, ardeiul, morcovii şi condimentele şi bagă oala în cuptorul încins, la o temperatură medie.

Verifică apa din când în când. Dacă a scăzut, mai adaugă un pic. Trucul ca să iasă pilaful şi mai bun e să înlocuieşti apa cu supă de găină (ori supă gata făcută, ori apa în care a fiert carnea).
Pilaful va avea o crustă aurie la final, adică în maxim o oră.  Serveşte o porţie de pilaf cu carne la cuptor cu salată oţeţită sau cu murături.

Trucuri să-ţi iasă pilaful bun

Pune în aplicare și aceste trucuri:

  • foloseşte un orez vaporizat, ideal şi pentru pilaf, şi pentru paella. Ştiai că există peste 120.000 de soiuri de orez în toată lumea? Spre exemplu, dacă vrei să faci salată, ai nevoie de orez prefiert, sălbatic sau natur;
  • spălarea în mai multe ape e necesară atât pentru îndepărtarea impurităţilor, cât şi a amidonului;
  • după ce orezul se pune în oală, focul trebuie dat spre mic. Trebuie să fie domol;
  • orezul este fiert în momentul în care nu mai este tare şi lipicios. În schimb, este pufos;
  • foloseşte un vas cât mai încăpător, întrucât orezul îşi măreşte volumul.