Cum va funcționa în 6 decembrie blatul PNL-PSD
Este suficient să luăm în calcul circumstanțele cu totul și cu totul excepționale în care se vor desfășua alegerile parlamentare din 6 decembrie. Apoi, în funcție de aceste cicumstanțe, să vedem ce avantaje și ce dezavantaje au diversele partide. Iar în final putem trage liniștiți o concluzie. Și anume că există un blat evident între PNL și PSD. Cum va funcționa acesta?
Cel mai important element care trebue luat în calcul este că în 6 decembrie 2020, pentru prima dată după primele alegeri care au avut loc sub ocupația sovietică, vor exista o seamă întreagă de restricții, de natură să facă imposibilă o confruntare electorală în termeni constituționali. De fapt, din multe punct de vedere, la data de 6 decembrie a acestui an, România se va afla în stare de asediu. Chiar dacă nimănui nu i-a dat prin cap să declare acest lucru. Chiar dacă nici măcar starea de urgență nu a fost declarată. Este suficient să citim definiția stării de asediu, pentru a vedea că așa stau lucrurile.
Starea de asediu este un ansamblu de măsuri excepționale – le avem – de natură politică, militară, economică, socială și de altă natură – și pe acestea le avem – aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ teritoriale – din nou este îndeplinită această caracteristică – pentru adaptarea capacității de apărare a țării în fața unor pericole grave. Și această ultimă caracteristică este întrunită. Să ne amintim că zilele trecute, dând exemplul vaccinării cetățenilor, Klaus Iohannis a făcut precizarea că aceasta este o chestiune de siguanță națională. Tot de capacitatea de apărare a țării ține și amploarea pandemiei. Criza sanitară, care a scăpat de sub control. Și criza economică, care însoțesc acest fenomen. Alegerile legislative nu se pot desfășura normal, așa cum prevede Constituția și cum prevede legislația electorală. În primul rând, fiindcă o serie de drepturi vor fi restrânse sau chiar suprimate. Nu vor mai avea loc obișnuitele mitinguri electorale, nici nu vom avea dezbateri în studio față în față și, ceea ce este mai important, candidații nu se vor putea întâlni practic cu alegătorii. Nu vor putea merge, așa cum s-a întâmplat până acum, din casă în casă, pentru a încerca să-i convingă pe aceștia să le dea votul și nici nu se mai pune problema obișnuitelor alaiuri electorale, însoțite după caz și de care alegorice. Primarii nu vor avea posibilitatea ca, deplasându-se pe teren, să-i convingă pe locuitori să iasă în număr mare la vot. Starea de alertă, care de fapt întrunește caracteristicile stării de urgență și, sub unele aspecte, chiar ale stării de asediu, va dura până pe 8 decembrie. Ea va acoperi atât campania electorală, ceea ce se și întâmplă în prezent, cât și ziua propriu-zisă a alegerilor, iar ceea ce este și mai important, va acoperi și perioada în care se numără voturile, se sigilează și, așa cum se mai întâmplă, se desigilează sacii cu buletine. Practic, în secțiile de votare și în proximitatea acestora, în toată această perioadă nu se vor putea afla nici observatorii obișnuiți, decât într-un număr foarte mic și ales pe sprânceană, și nici obișnuiții observatori ocazionali, care în trecut observau atât de frecvent nereguli. Va fi „noaptea ca hoții”.
Nu mai insist acum asupra unui element care a făcut obiectul unor editoriale pe care le-am semnat anterior, și anume faptul că suntem singurul stat din Europa în care, după ce cetățenii votează, voturile sunt numărate, cu sau fără ghilimele, de un serviciu secret militarizat. Adică de STS.
Toate circumstanțele pe care le-am prezentat mai sus, cărora le-am mai putea adăuga și altele, favorizează două partide mari, care au capacități extinse de a-și mobiliza la vot proprii alegători, chiar și în circumstanțele date. PNL și PSD. Dintre cele două partide mari, care practic, după cum ne arată sondajele, merg bară la bară, unul este cunoscut ca fiind partidul cu cea mai mare capacitate de a-și organiza în vederea votului activul și electoratul. Este vorba de PSD. Deci PSD, acceptând senin ca alegerile să aibă loc așa cum dorește Klaus Iohannis în 6 decembrie, nu numai că acceptă ca populația să fie expusă unor grave pericole de natură santitară, nu numai că acceptă crearea condițiilor pentru trucarea alegerilor, dar, culmea ironiei, acceptă în mod conștient și un handicap. Cel la care m-am referit mai sus. Dar de ce o face?
Pentru a răspunde la această întrebare, să vedem ce se întâmplă cu ceilalți competitori. UDMR va sta în tranșeele lui și, așa cum s-a întâmplat și în trecut, va obține punctajul necesar pentru a redeveni partid parlamentar. Reprezentanții celorlalte minorități, altele decât cea maghiară, vor intra lejer în Camera Deputaților, în baza cunoscutului de acum mecanism electoral. În schimb, PMP și ALDE, cuplat cu Pro România, vor sufla greu de tot și riscă să-și piardă punctele obținute, voturile urmând să fie redistribuite în special în beneficiul celor două mari partide. Și acum ajungem la punctul nevralgic.
Punctul nevralgic este Uniunea Salvați România. Un partid care a crescut spectaculos și nu numai în marile orașe. Dar care nu are suficienți primari și suficienți consilieri pentru a reuși în circumstanțele pe care le-am descris mai sus cu interdicțiile pe care le-am enumerat mai sus, să-și mobilizeze în mod adecvat propriul electorat. Nu numai că nu are destui primari și consilieri, dar aceștia nici nu au experiența necesară. Alegerile parlamentare ar fi fost pentru USR un prilej excepțional de a se concentra pe localități mici sau chiar în sate, pe care ar fi putut în condiții normale să le ia la picior și, acuzând PSD și PNL că sunt aceeași mizerie, să atragă de partea lor electorat. Acest lucru nu mai este posibil. Iar beneficiarii, atât direcți cât și indirecți, vor fi PNL și PSD.
Mai mult chiar. PNL poate juca acum, cu sprijinul lui Klaus Iohannis, la două capete. Va putea șantaja după alegeri USR, înfrângând cerbicia acestui partid, care își dorește premier și care, pentru moment, nu-l acceptă sub nicio formă pe Ludovic Orban la Palatul Victoriei și, în același timp, poate momi PSD-ul în vederea unei viitoare colaborări. Iar Marcel Ciolacu a pregătit terenul. I-a scos practic din joc și i-a eliminat de pe liste pe cei mai mulți dintre parlamentarii care, conform opiniei PNL, au atentat la statul de drept. În prezent, legat de drepturile fundamentale ale cetățenilor și de modul de funcționare al justiției române, retorica PSD s-a identificat cu retorica PNL. Aici e cheia blatului dintre cele două partide.