Cum va arăta Superliga europeană și ce cluburi de top sunt gata să participe în competiția de 6 miliarde
Presa din Spania a aflat câteva detalii despre acest proiect major, Superliga europeană, care ar putea schimba complet fața fotbalului
Superliga europeană a cluburilor a început să prindă contur în spatele ușilor închise, iar presa din Spania a aflat câteva detalii despre acest proiect major care ar putea schimba complet fața fotbalului. Conform Mundo Deportivo, planul este ca Superliga să debuteze în sezonul 2022/2023, iar aceasta să se desfășoare sub forma unui campionat, cu 34 de etape. Competiția ar urma să intre sub egida FIFA.
Presa iberică anunță că în Superliga europeană ar urma să participe trei echipe din Spania (Real, Barcelona și Atletico Madrid), cinci cluburi din Premier League (Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal sau Tottenham, una trebuie lăsată în afara competiției), două cluburi din Bundesliga (Bayern Munchen și Borussia Dortmund), trei formații din Serie A (Juventus, Milan și Inter), respectiv unul sau două cluburi din Franța (PSG are un loc asigurat).
Pe lângă aceste cluburi de top, presa de afară anunță că în Superligă vor participa și echipe de tradiție, precum Ajax, Porto sau Benfica, dar și giganți din Rusia, cum ar fi CSKA Moscova sau Zenit.
Superliga europeană, criticată vehement de gloriile fotbalului mondial
18 echipe ar urma să participe în Superliga europeană. Bugetul competiției se va ridica la 6 miliarde de euro. Gary Neville (45 de ani) a comentat în termeni duri ideea mai multor cluburi de pe continent, care vor să joace într-o competiție numită „European Premier League”, sub egida FIFA.
Fostul fotbalist englez, acum analist, nu s-a ferit să critice ideea „bogaților” continentului.
„Ar fi o altă rană pentru fotbal. Obscen”, a zis Neville.
„Cea mai mare problemă pe care o am cu această idee este că vine în mijlocul pandemiei, când fotbalul e în genunchi la atât de multe niveluri. Ideea unei competiții de șase miliarde de euro pentru marile cluburi apare când micile formații se chinuie să plătească salarii și să supraviețuiască.
Nu e momentul. Sunt pentru progresul fotbalului, cu noi competiții și formate, dar trebuie să vedem ce înseamnă asta pentru comunitățile fotbalistice. Dacă pot să pună la bătaie șase miliarde de euro, atunci sigur pot găsi și 200 de milioane de euro să salveze fotbalul în țara asta”, a mai spus Gary Neville, citat de Sky Sports.
Barcelona vrea să participe la Superliga europeană
După ce Josep Maria Bartomeu a convocat presa marți seara, pentru că a anunțat că demisionează din funcția de președinte al clubului, acesta a lansat și o mică bombă mediatică.
„Comitetul Director a aprobat ieri (luni, n. red.) planul pentru ca echipa să participe la o viitoare Superligă europeană a cluburilor”, a declarat Bartomeu, precizând că „decizia de a participa la această competiție va trebui să fie ratificată de adunarea generală a reprezentanților suporterilor-acționari (socios)” ai Barcei.
Aceasta este prima confirmare oficială privind existența acestui proiect de ligă închisă rezervată celor mai puternice echipe de pe continent