Cum trebuie să ne rugăm? Părintele Calistrat Chifan: „Roagă-te, creștine, dimineața, că nu știi dacă ajungi seara” – VIDEO
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre rugăciune. Cum și când trebuie să ne rugăm?
Rugăciunea, alături de post și milostenie, este unul dintre cei trei stâlpi ai evlaviei, așa cum a arătat Mântuitorul Iisus Hristos în predica de pe muntele fericirilor (Matei 6, 1-18). Potrivit Bisericii Ortodoxe, toate virtuțile și harurile lui Dumnezeu se obțin, în primul rând, prin rugăciune.
Rugăciunea personală trebuie făcută în taină. În acest fel, ea contribuie la starea de trezvie a fiecărui creștin, îndepărtând lâncezeala sufletului, marcată de nepăsare, trândăvie și uitare, numiți uriașii sufletului. În tradiția spirituală a Bisericii, cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos „intră în cămara ta” au fost interpretate atât literal, cât și pentru a însemna că omul care se roagă trebuie să intre în sine însuși, în propriul suflet, unindu-și mintea cu inima.
Cum trebuie să ne rugăm? Părintele Calistrat Chifan: „Roagă-te, creștine, seara, că nu ți-a făgăduit nimeni dimineața”
Părintele Calistrat ne învață să ne rugăm, atât dimineața, cât și seara, fiindcă putem muri în orice moment. Rugăciunea ne trezește din lenea duhovnicească, care începe de la lâncezeala sufletului și se termină cu păcatele cele de moarte.
„Ce ne spun sfinții? Sfântul Vasile cel Mare e mai sever un pic: „Roagă-te, creștine, dimineața, că nu știi dacă ajungi seara. Roagă-te, creștine, seara, că nu ți-a făgăduit nimeni dimineața.” Adică noi putem muri în orice clipă, dar în același timp și putem trăi. Dar dacă noi suntem într-o trezvie, spune fericitul Augustina: „Dacă te-ai ruga ca și cum ai muri mâine, niciodată n-ai greși și dacă ai munci ca și cum ai trăi 1000 de ani, niciodată nu te-ai plictisi”. Dar noi ce facem? Noi ne lamentăm. Începi întâi de la lenea duhovnicească, care începe de la lâncezeala sufletului – nepăsare, trândăvie, uitare, uriașii sufletului și trece la păcatele cele de moarte – lenea propriu-zisă.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Duhovnicul a adăugat că rugăciunea este necesară tuturor credincioșilor. În rugăciunile dimineții întâlnim, printre aletele, următoarele: Împărate ceresc, rugăciunea Sfintei Treimi, Tatăl Nostru și rugăciunea pe care o spune Sfântul Macarie la Îngerul Păzitor.
„Rugăciunea este necesară. În rugăciunea dimineții dăm prima slavă lui Dumnezeu. Întotdeauna rugăciunile începătoare sunt fundamentale. Sunt pentru omul simplu, de asta-s și puse acolo. „Împărate ceresc”, care e rugăciunea Duhului Sfânt, pe urmă rugăciunea Sfintei Treimi, pe urmă rugăciunea Tatăl Nostru și apoi începe cu rugăciunea pe care o spune la Sfântul Macarie la Îngerul Păzitor, e un fel de mărturisire a dimineții, ori cu lenevia, ori cu trândăvia, ori cu nepăsarea. Ele sunt superbe.”, a adăugat părintele.
Părintele Calistrat Chifan: „Avem un tată pe pământ și un Tată în cer”
Potrivit părintelui Calistrat, rugăciunile promit să ne confere un curaj și o verticalitate de nedescris, care să ne ajute să ne ridicăm din cădere, din starea de lâncezeală. Rugăciunea ne ajută, astfel, să intrăm în cunoașterea de sine, în revenirea de sine.
„Sunt niște rugăciuni care promit ce? Un curaj și o verticalitate a omului să se ridice din cădere, din starea de lâncezeală, de puturos, din iubirea de sine, din lenea de sine, din nepăsarea de sine și să intre în cunoașterea de sine, adică să intre în revenirea de sine. Cum spune fiul risipitor, după ce face toate relele: „Tată, mă voi scula și voi spune: Tată, am greșit la cer și înaintea ta.” Avem un tată pe pământ și un Tată în cer. Avem tată pe Dumnezeu cel în Treime slăvit, dar avem tată pe Hristos, care ne-a renăscut prin sângele lui la cruce și Lui trebuie să ne închinăm.”, a subliniat părintele Calistrat Chifan.