Cum stii cand ai timpanul perforat si cat este de grava aceasta situatie
Perforatia de timpan este o problema care trebuie sa te trimita imediat la un medic specialist ORL! Este posibil ca timpanul sa se vindece singur, în timp, sau sa fie nevoie de un tratament complex.
Perforatia de timpan este o gaura care apare în membrana timpanului. Simptomele sunt diverse, de aceea trebuie sa fii atenta la orice manifestare neobisnuita si sa mergi la medic, pentru o consultatie de specialitate.
Simptomele unei perforatii de timpan
Printre simptomele care pot sa indice o perforatie de timpan se numara pierderea brusca a auzului sau un auz mai înfundat, ca si cand urechea ar fi blocata. Este însa posibil sa îti dispara complet auzul la urechea afectata.
Durerea de ureche poate fi un alt semn pentru perforatia de timpan. De asemenea, poate sa indice si o infectie a urechii, prin urmare tratamentul este obligatoriu si urgent.
Apa in urechi poate cauza inflamatie sau infectie. Cum o scoti fara sa lezezi timpanul
Mancarimea inexplicabila de ureche poate fi o alta manifestare specifica pentru perforatia de timpan. De asemenea, un semnal de alarma este si o scurgere de lichid din ureche. si aceasta poate indica inclusiv o infectie, care trebuie tratata cat mai repede.
Febra puternica, peste 38 de grade Celsius, este un alt semn al perforatiei de timpan sau al infectiei la ureche. Mergi la medic cat mai repede posibil!
Un alt simptom al perforatiei de timpan este vajaitul sau zgomotele inexplicabile pe care le auzi în ureche. Aceasta afectiune se numeste tinitus si poate fi provocata de mai multe probleme, inclusiv de un timpan spart.
Aceste simptome dispar dupa ce infectia este tratata sau dupa ce timpanul s-a vindecat. Uneori, timpanul se vindeca de la sine, în decurs de cateva saptamani, însa deseori este nevoie de tratament, mai ales daca ai si o infectie la ureche.
Consult la ureche
Cauzele care pot duce la o perforatie de timpan
Perforatia de timpan poate sa apara din mai multe cauze, de aceea trebuie sa mergi la medic, ca sa afli exact ce s-a întamplat. Doar dupa ce afla cauza problemei, medicul va sti ce tratament trebuie sa îti recomande.
Perforatia de timpan poate sa apara în urmatoarele situatii:
– o infectie în ureche;
– ranirea timpanului, prin lovirea cu un obiect, cum ar fi betisorul de urechi, sau printr-o lovitura puternica la ureche;
– schimbarea brusca de presiune, care poate sa apara în timpul unui zbor cu avionul sau în timp ce faci scufundari;
-o explozie sau alt zgomot extrem de puternic.
Tratament pentru perforatia de timpan
Te poti proteja de o posibila perforatie a timpanului, dar daca problema a aparut deja, poti ajuta si tu la vindecare. Este foarte simplu sa ai grija de tine. De exemplu, atunci cand esti expusa la un zgomot foarte puternic, ar trebui sa îti protejezi urechile cu casti speciale. Cand calatoresti cu avionul, mesteca o guma în timpul decolarii si aterizarii, pentru a regla presiunea din ureche.
Corect si gresit in igiena urechilor. Ce risti din cauza utilizarii betisoarelor de urechi
În primul rand, trebuie sa ai o igiena corecta a urechii. În acest fel vei evita infectiile, dar si spargerea timpanului printr-o ranire accidentala. Nu folosi clasicele betisoare de ureche, care pot patrunde prea adanc în ureche. Trebuie sa folosesti, în schimb, un spray auricular special.
Un produs foarte bun este Doculyse, de la Vavian Pharma.
Acest spray auricular ajuta la curatarea canalului auditiv. Este recomandat inclusiv pentru persoanele care au o secretie excesiva de cerumen si pentru cele care poarta aparat auditiv.
Totodata, acest spray ajuta la dizolvarea si eliminarea dopului de ceara. Poate fi folosit si la copiii de peste 3 luni.
Produsul este foarte simplu de folosit. Trebuie doar sa introduci capatul spray-ului în canalul auditiv si sa pulverizezi, o data sau de doua ori.
În mod normal, un timpan perforat se vindeca de la sine si tot ce trebuie sa faci este sa astepti si sa urmezi sfaturile de preventie, mentionate mai sus. Însa, daca este vorba de o infectie la ureche, medicul îti va recomanda tatament cu antibiotice.
Iata de ce este esential sa mergi la medic, imediat ce apar primele simptome!