Cum și unde vor avea loc alegerile din diaspora. Programul de votare pentru alegerile prezidențiale și parlamentare
MAE va organiza 950 de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare din acest an. Este cel mai mare număr de secții organizate vreodată în străinătate. Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a transmis, luni, detaliile procesului de votare din diaspora.
Acest număr record de secții de votare a fost organizat într-un context aparte, determinat, pe de o parte, de calendarul electoral cu alegeri în trei weekend-uri consecutive, de specificul desfășurării alegerilor în străinătate, câte trei zile de vot la fiecare tur al alegerilor prezidențiale și două zile de vot la alegerile parlamentare.
„Folosesc acest prilej pentru a lansa un apel la alegătorii din străinătate să se documenteze înainte de vot și să verifice dacă secția de votare la care intenționează să voteze are sau nu adrese diferite între primul tur al alegerilor prezidențiale, alegerilor parlamentare și al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Lista cu adresele sediilor secțiilor de votare poate fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe”, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, luni.
Nu s-au mai organizat secții de votare în următoarele state sau orașe
Din motive obiective, nu s-au mai organizat secții de votare în următoarele state sau orașe: Afghanistan, Rostov pe Don, Odesa, Sudan, Venezuela, Libia și Phenian.
În total, vor fi expediate 3.600.000 de buletine de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și aproape 3.070.000 de buletine de vot pentru alegerile parlamentare, câte 9.210 ștampile cu mențiunea „VOTAT” pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și pentru alegerile parlamentare, 2.914.000 de timbre autocolante pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și 2.680.000 de timbre autocolante pentru alegerile parlamentare, precum și 950 de ștampile de control ale secțiilor de votare.
Programul de votare pentru alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare
Programul de votare este următorul: pentru alegerile prezidențiale, vineri începând cu ora 12.00 până la ora 21.00, sâmbătă și duminică între orele 07:00 și 21.00, cu posibilitatea de prelungire duminică până la ora 23:59.
Pentru alegerile parlamentare, programul de votare este sâmbătă și duminică, între orele 07:00 și 21.00. Este vorba de ore locale, cu posibilitatea de prelungire în ambele zile până la ora 23:59.
„Votul începe vineri, sâmbătă și duminică pentru președinte, sâmbătă și duminică pentru parlamentare.Posibilitatea de a prelungi până la orele 23:59 există și a fost confirmată printr-o recentă decizie a Biroului Electoral Central, numai pentru ziua de duminică. Pentru orice prelungire se acordă la sfârșitul programului, ori sfârșitul programului de votare este practic duminica”, a precizat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
„Mă adresez cetățenilor români aflați în afara țării, să se asigure că atunci când se prezintă la vot au acte de identitate valabile în ziua votării. În plus, pentru alegerile parlamentare, este necesară dovada reședinței în străinătate și recomandăm cetățenilor români să consulte pe site-ul ministerului, la rubrica Alegeri 2024, acolo vor găsi lista cu documentele emise de autoritățile străine care dovedesc reședința în străinătate. De asemenea, subliniez încă o dată, este important să verifice adresele secțiilor de votare pentru a fi în cunoștință de cauză dacă intervin modificări în acest sens”, a transmis Luminița Odobescu.
Cum se va desfășura votul prin corespondență
Votul prin corespondență este permis atât la alegerile pentru Președintele României, cât și pentru Parlamentul României. Pentru acest lucru, atât pentru un scrutin, cât și pentru celălalt, 6.650 de cetățeni au primit plicuri care conțin toate materialele necesare exercitării votului prin corespondență pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Din acestea, aproximativ 200 de plicuri au și fost recepționate și se găsesc în depozit, în așteptare, la Poșta Română, până când vor fi transmise la Biroul pentru Secțiile de Votare din Străinătate, prin corespondență.
Termenul-limită până la care cetățenii cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să expedieze plicurile cu buletinul de vot în așa fel încât să ajungă în România este 21 noiembrie, ora 24.00, respectiv, 5 decembrie 2024, ora 24.00 pentru alegerile prezidențiale și 28 noiembrie 2024, ora 24.00, pentru alegerile parlamentare.
Cu două zile înaintea datei fiecărui scrutin, plicurile cu mențiunea cu documentele că au votat, trebuie să ajungă în România pentru a putea fi procesate și a putea să fie validate. Dacă aceste plicuri nu ajung în timp util în România, atunci toți cetățenii care au primit buletine de vot, dar nu le-au returnat, o să fie contactați prin e-mail sau telefon pentru a le spune că nu a sosit buletinul lor de vot așa cum l-au exprimat și că pot să-și exercite dreptul de vot în cea mai apropiată secție de votare din străinătate, deci nu vor fi lipsiți de dreptul la vot.
„În normele noastre metodologice și către Poșta Română am trimis inclusiv instrucțiunile de realizare a votului pe documentele care erau în plic. Există un plic mai mic, predestinat, în care doar pun buletinul de vot, îl depun fie la poștă, fie la oficiul diplomatic sau consular, având adresa de retur deja imprimată. Deci tot ceea ce este necesar pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență, inclusiv instrucțiuni pentru a exercita acest drept, a fost pus în fiecare plic care a fost expediat”, a precizat Toni Greblă.