Cum se va derula Săptămâna Sfântă la catolicii din Iași! Programul celebrărilor prezidate de PS Iosif Păuleț la catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regina”

de: Valentin Hutanu
04:00, 07 apr. 2020

Pentru creștinii catolici, aceasta este Săptămâna Sfântă (Paștele acestora este programat duminica aceasta, pe 12 aprilie 2020 – n.r.). În acest context și ca urmare a răspândirii pandemiei noului coronavirus, episcopul Iosif Păuleț va celebra riturile din Săptamâna Sfântă și Triduumul Pascal în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regina” din Iași. Asta împreună cu preoții și surorile care slujesc la Episcopie, fără participarea poporului

Aceasta este Săptămâna Sfântă pentru creștinii catolici (Paștele acestora este programat duminica acesta, pe 12 aprilie 2020 – n.r.). În acest context și ca urmare a răspândirii pandemiei noului coronavirus, episcopul Iosif Păuleț va celebra riturile din Săptamâna Sfântă și Triduumul Pascal în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regina” din Iași. Asta împreună cu preoții și surorile care slujesc la Episcopie, fără participarea poporului.

Astfel, Joia Sfântă, de la ora 18:00, se va celebra Liturghia Cinei Domnului. Împartășania sau Cina Domnului, Preoția și porunca iubirii vor sta în centrul acestei Liturghii. Vinerea Sfântă. După o tradiție foarte veche, Biserica nu celebrează Liturghia în ziua aceasta. Seara se celebrează Patima Domnului.

Altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfeșnice, nici fețe de altar. Celebrarea Patimii Domnului are loc la Iași la ora 18:00 și se compune din trei părți: lecturi din Sfânta Scriptură (se proclamă Patima Domnului Isus Cristos după sfântul Ioan), adorarea Sfintei Cruci și distribuirea sfintei Împărtășanii. Ziua aceasta este zi de post și de abstinență. Înainte cu jumătate de oră, de la ora 17:30, are loc celebrarea Căii Sfintei Cruci.

Totul este transmis, live, pe Internet

Sâmbăta Sfântă – Cristos este în mormânt, ca atare Biserica este în tăcere. Nu este nicio celebrare. Toți sunt invitați să mediteze pătimirea și moartea lui Cristos. Noaptea Sfântă. Noaptea aceasta este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioșii, urmând îndemnul evangheliei, ținând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl așteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru că atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i așeze la masă. Întreaga celebrare a privegherii pascale are loc la catedrala din Iași începând cu ora 21:00. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânarii pascale și a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea fagăduințelor de la Botez, – stau în centrul atenției acestei nopți sfinte. Ziua de Paști. Sfânta Liturghie din prima zi de Paști și din a doua zi de Paști este celebrată de PS Iosif Păuleț la ora 11:30. Lumânarea pascală (o lumânare mare, simbol al Învierii lui Cristos) este așezată lângă altar. Aceste celebrări pot fi urmărite prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași, pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media; pe Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe YouTube (www.youtube.com/user/ercisro), aici pot fi urmărite și toate celelalte transmisiuni din catedrală).