Cum se scrie corect „conform” sau „comform”? Cea mai frecventă greșeală gramaticală din limba română!
Unele cuvintele din limba română le pun probleme chiar și vorbitorilor nativi, iar acest lucru se întâmplă și în cazul cuvântului „conform” sau „comform”. Chiar dacă nouă ni se pare extrem de ușor să o vorbim, de cele mai multe ori exprimarea eronată sau chiar cunoașterea insuficientă a acestei limbi ne poate expune la probleme uriașe în vorbire și scriere.
Cu siguranță limba română este una dintre cele mai complexe limbi din întreaga lume. Printre greșelile frecvent făcute în scriere de către vorbitorii acestei limbi se numără și „conform” sau „comform”. Totuși, aceasta nu este singura eroare pe care o fac vorbitorii limbii române.
Cum se scrie corect „conform” sau „comform”?
Mulți români greșesc atât în vorbire, cât și în forma scrisă. Specialiștii în limba română susțin că este vorba de o eroare care se produce extrem de frecvent. Care este varianta corectă din punct de vedere gramatical „conform” sau „comform”?
Multe persoane fac o eroare foarte mare. Greșeala se produce atunci când are loc interschimbarea literelor grupurilor „nf” și „mf”. O altă greșeală este și folosirea cratimei, în variante precum frumoaso sau frumoas-o.
Experții din România transmit că aceasta este una dintre cele mai des întâlnite incorectitudini gramaticale. Aceștia transmit și că un singur cuvânt este bun și această formă se scrie având în compoziția sa literele „nf”.
Așadar, forma corectă a acestui cuvânt este „ conform”, care potrivit dicționarului limbii române, este un adverb care înseamnă: în conformitate cu, după, potrivit. De asemenea, mai este echivalent cu identic și corespunzător.
Acest cuvânt se scrie întotdeauna cu „n” nu cu „m”. Cu toate că sunt mulți români care nu cunosc forma corectă, la o simplă căutare în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, veți afla cum este bine, de fapt.
Limba română, una dintre cele mai grele de pe glob
Limba română este considerată de foarte multe persoane drept una dintre cele mai grele de pe glob. Este singura limba europeană în care se poate face o frază completă de 8 cuvinte, în care să se folosească doar vocale.
În această propoziție nu există nici măcar o consoană. Un exemplu în acest sens este „Oaia aia e a ei, eu o iau”. Mai mult decât atat, specialiștii transmit că „abces” este singurul cuvânt care conține primele trei litere din alfabet.
De asemenea, cel mai lung cuvânt în limba română ocupă locul al treilea în topul celor mai mari cuvinte din Europa. Și unde mai pui că este vorba de un cuvânt extrem de greu de pronunțat și anume pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză. Aceasta este o boală la plămâni.
Având în vedere aceste amănunte nu este de mirare că limba română se învață destul de greu de străinii care se stabilesc pe meleagurile noastre. Gramatica este o altă parte care le dă bătăi de cap oamenilor, chiar și folosirea virgulei devine o problemă, indiferent că sunt români sau nu.
În ceea ce privește cele mai cunoscute erori sunt „vroiam” în loc de „voiam” sau „vream” care este greșit. O altă greșeală este folosirea cuvintelor „din cauză” sau „datorită”. Formele menționate se folosesc doar atunci când avem o construcție negativă, iar „datorită” una pozitivă.
Pe lângă „conform” sau „comform”, cei care vorbesc limba română au tendința de a utiliza în mod eronat cuvintele „doar”, „decât” sau „numai”, la fel o fac și atunci când spun „țigare” în loc de „țigară”.