Cum se prepara si cum se consuma dulceata de soc ca medicament
Dulceata din fructe de soc este o adevarata minune. Este medicament si aliment in acelasi timp si merita sa ii acorzi mai multa atentie, mai ales ca reteta este foarte simpla.
Ingrediente:
1 kilogram fructe de soc
1 kilogram zahar
1 lamaie
vanilie (optional)
Sucul din fructe de soc stimuleaza imunitatea si trateaza constipatia
Mod de preparare:
1. Folositi doar fructe foarte coapte. Se rup fructelele de pe codite, cu grija, si se pun intr-o strecuratoare; se curata de eventualele impuritati (frunzulite, etc) si se spala sub un jet de apa. Se lasa la scurs.
2. Se aseaza intr-un vas straturi alternative de fructe si zahar. Peste fructe se stoarce zeama de lamaie. Se pune vasul intr-un loc racoros, pana a doua zi.
3. Se fierbe la foc mic, in primele 10 minute, sau pana se topeste zaharul, apoi se mareste flacara.
4. Se scutura vasul din cand in cand (nu se amesteca cu lingura) si se inlatura spuma formata la suprafata. Se adauga vanilie si se mai lasa pe foc circa15-20 de minute sau pana cand compozitia fierbe mai incet, semn ca dulceata este gata (nici o dulceata nu trebuie sa fiarba mai mult de 40-45 de minute!)
5. Se toarna fierbinte in borcane bine spalate si uscate in cuptor, se lasa pe masa cateva minute (pana prinde un pic de pojghita), iar apoi se leaga cu celofan sau se capseaza/infileteaza cu capac.
Beneficiile nestiute ale fructelor de soc
Mod de administrare
Datorita continutului bogat in vitamina C, vitamine din complex B, potasiu, zaharuri, ulei esential si aminoacizi, preparatele din soc ajuta la eliminarea toxinelor din organism, cresc imunitatea, distrug microbii si scad febra.
Dulceata din fructe de soc are efect imunostimulator, diuretic, antireumatismal, laxativ. Este buna in tratamentul gripei, al virozelor, guturaiului, rinitelor, infectiilor urinare. Preventiv, in sezonul rece, se consuma cate o lingurita pe zi.