Cum se modifica gustul si mirosul in sarcina. Vezi si ce poti face pentru a atenua neplacerile
Modificarile de gust si miros care apar in sarcina sunt pentru multe femei cele mai neplacute simptome asociate celor noua luni de graviditate. Cand esti insarcinata, mirosul ti se ascute brusc si multe miresme ti se par deranjante, iar ceea ce iti placea odinioara la gust, este posibil sa ti se para dezgustator.
Cauzele schimbarii mirosului si gustului in sarcina
Hormonii sunt principalii responsabili ai felului in care iti este afectat mirosul sau gustul in sarcina. Atunci cand ramai insarcinata, nivelurile de estrogen si progesteron din organism cresc considerabil. De aceea, apar si greturile matinale, un simptom frecvent care este cauzat, la randul lui, de sensibilitatea crescuta la gust si miros.
Ti-ai pierdut mirosul? Afla care sunt factorii care iti afecteaza simtul olfactiv
Vei constata ca unele mirosuri, care inainte iti placeau foarte tare, de parfumuri sau flori, acum iti provoaca imediat greata. Cele neplacute, de peste, gaz, benzina etc., raman in continuare declansatori rapizi ai senzatiei de greata.
Si papilele gustative sufera modificari si au „mofturi” speciale la inceputul sarcinii. Mancarurile preparate iti vor parea dezgustatoare si vei fi suprinsa poftind la preparate si alimente de care inainte nici nu voiai sa auzi. Majoritatea gravidutelor constata o aversiune puternica fata de alimente precum cafea, suc de portocale, lactate sau carne.
Disgeuzia, gustul metalic al sarcinii
Cum poti evita neplacerile cauzate de miros si gust
Nu exista o lista clara de alimente, deoarece fiecare gravida experimenteaza sensibilitate olfactiva si aversiune alimentara la preparate diferite.
In schimb, pe masura ce constati ca iti dau senzatii olfactive si gustative neplacute, este bine sa stai departe de ele. Iata si alte masuri care te ajuta:
– aeriseste constant casa, astfel incat sa nu persiste mirosuri de mancare sau parfumuri in zona in care stai;
– poarta de fiecare data alte haine (mirosurile patrund in fibre si pot declansa reactii neplacute);
– spala hainele cu detergenti fara parfum si foloseste si produse cosmetice sau de curatenie fara miros;
– adapteaza-ti dieta doar cu alimente pe care le tolerezi si stai la distanta de cele care iti provoaca disconfort;
– daca resimti constant un gust amar in gura, poti scapa usor de el daca iti periezi limba in timp ce te speli pe dinti sau daca iti clatesti gura cu apa sarata; contribuie la neutralizarea gustului amarui de pe papilele gustative;
– gusturile nedorite din gura pot disparea cu ajutorul condimentelor picante – au rolul de a amorti papilele gustative si de a indeparta senzatia de amaraciune, neplacuta, dar specifica sarcinii.
Sursa: acasa.ro