Cum se mișcă coronavirusul prin corpul uman

de: BZI.ro
06:00, 01 apr. 2020

Cum se mișcă coronavirusul prin corp. Infecțiile cu coronavirus produc o varietate de simptome comune, inclusiv tuse uscată, febră și, mai ales în cazuri moderate până la severe, lipsa respirației. Dar medicii care au tratat pacienții cu COVID-19 au văzut o serie de alte simptome care nu au fost asociate în mod obișnuit cu infecții cu coronavirus.

„Simptomele aditionale pe care le experimenteaza oamenii includ pierderea mirosului si a gustului, durerile de stomac, durerile corporale si greata”, a declarat dr. Edo Paz, vicepresedintele medical al companiei de telemedicina K Health.

Problemele gastro-intestinale, incluzând greață, diaree și chiar vărsături, sunt oarecum frecvente la pacienții cu COVID-19. Dr. David Hirschwerk, un specialist în boli infecțioase la Northwell Health, cel mai mare furnizor de servicii medicale din New York, a spus că din ceea ce a văzut „10% dintre pacienți au simptome gastrointestinale”.

Cum se mișcă coronavirusul prin corp

Ceea ce medicii nu înțeleg, totuși, este motivul pentru care pare să existe o gamă atât de largă de simptome ale COVID-19. „Comunitatea medicală nu știe încă de ce coronavirusul afectează oamenii în mod diferit și pe unii mai intens decât alții”, a spus Paz.

Dar Dr. Rishi Desai consideră că simptomele și rezultatele pot fi corelate direct cu modul în care coronavirusul se deplasează prin corpul fiecărei persoane infectate.

„Fiecare persoană are un sistem imunitar unic și, ca urmare, unii oameni vor reacționa foarte agresiv la COVID-19, iar alții nu”, a spus Desai. „Simptomele corespund în general locului în care virusul se află în corp.”

Cum se mișcă coronavirusul prin corp

Desai a spus că virusul ataca mai întâi nasul și spatele gâtului, provocând simptome obișnuite de frig, inclusiv congestie, nas care curge și dureri musculare. Pacienții își pot pierde simțurile mirosului și gustului.

Apoi, a spus Desai, virusul se deplasează în plămâni, ceea ce poate cauza scurtarea respirației, tuse și dureri în piept. S-ar putea apoi să se deplaseze în fluxul sanguin, unde ar putea rezulta febră, transpirații nocturne, stare de rău și oboseală.

„Acest lucru înseamnă că unii oameni pot avea doar simptome localizate într-o regiune, în timp ce alții pot avea un amestec de simptome în toate regiunile”, a spus Desai. La fel, multe simptome COVID-19 pot fi asociate cu alte afecțiuni, ceea ce face ca boala să fie mai dificilă.

Simptome care nu sunt asociate cu COVID-19

Potrivit Desai, există unele simptome care până acum nu au fost legate de COVID-19.

„COVID-19 nu provoacă simptome focale care afectează membrele (de exemplu, dureri ale piciorului stâng), nu provoacă leziuni focale ale pielii sau erupții cutanate”, a spus Desai.

Din păcate, nimeni nu poate prezice cum ne va afecta coronavirusul. Și asta face preventia cu atât mai importantă. Dar experții nu au un glonț de argint pentru a garanta protecția. În acest moment, oamenii trebuie doar să practice o igienă bună și distanțarea socială.

„Spala-te frecvent pe maini folosind sapun si apa”, a spus Paz. „Și nu vă atingeți fața, dacă este posibil!”