Cum se masoara tensiunea arteriala atunci cand nu ai tensiometru si ce trebuie sa faci daca ai hipertensiune
Cum se măsoară tensiunea arterială. O valoare crescută a acesteia poate influenţa starea de sănătate a organelor şi a ţesuturilor. De aceea este important să îţi monitorizezi bătăile inimii cât mai des. Astfel, prevenţia te poate ajuta să eviţi afecţiuni grave.
Atunci când inima bate, sângele este pompat prin sistemul vascular. Pentru că sângele să curgă de la inima spre ţesuturi, presiunea arterială trebuie să fie la cote normale. Pentru a măsura această valoare, doctorii şi pacienţii folosesc un dispozitiv special numit tensiometru. Totuşi, tensiunea arterială se mai poate măsura şi fără acesta, printr-o tehnică de aproximare a bătăilor inimii.
Cum se măsoară tensiunea arterială fără tensiometru
1. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să găseşti un loc în care pulsul se simte cel mai bine. Pentru acest lucru, trebuie să localizezi una dintre arterele carotide ce se afla în zona gâtului. Fără a apăsa prea tare pentru a opri circulaţia sângelui, încearcă să simţi pulsaţia. Rata pulsului nu este importantă: o arteră carotidă palpabilă arată faptul că individul are o presiune de 60-70 mmHg.
2. Detectează pulsul la una dintre arterele femurale. Aceste artere sunt principalele vase de sânge care transporta sângele către ţesuturile din picioare. Pulsul femural este uşor de simţit la picior, sub abdomen, la câţiva centimetri distanţă de linia slipului. Astfel, o arteră femurală palpabilă indică o presiune a sângelui care se află undeva între 70 şi 80 mmHg.
3. Cum se măsoară tensiunea arterială. Cel de al treilea pas presupune detectarea pulsului de la una dintre arterele radiale. Acestea se găsesc pe fiecare braţ, lângă cele două oase ale antebraţului. Găseşti pulsul radial dacă plasezi degetele în interiorul antebraţului, înainte de încheietură, aproape de degetul mare. Potrivit medicului Collicott, acest puls palpabil indică faptul că pacientul are o presiune mai mare de 80 mmHg.
Simptomele tensiunii arteriale
Una dintre cele mai periculoase aspecte ale hipertensiunii este faptul că nu poţi şti că o ai. Singura modalitate prin care poţi afla că ai hipertensiune este prin consultaţii periodice. Acest lucru este cu atât mai important dacă ai antecedente în familie.
Dacă tensiunea ta este prea mare, atunci pot exista următoarele simptome:
– dureri de cap severe;
– oboseala şi stare de confuzie;
– probleme de vedere;
– durere în piept;
– dificultăţi de respiraţie;
– bătăi neregulate ale inimii;
– sânge în urină;
– presiune în piept, gât şi urechi.
Ce trebuie să faci dacă ai tensiunea ridicată
Dacă ai unul dintre aceste simptome, este bine să te duci la control imediat, deoarece cu trecerea timpului este posibil să dezvolţi crize de hipertensiune ce duc în cele din urmă la atac de cord. Doctorul îţi poate prescrie un tratament, dar te va sfătui să îţi schimbi şi stilul de viaţă.
Hipertensiunea netratata duce la diverse boli, inclusiv boli de inimă, de rinichi şi probleme de vedere. De aceea, este bine să îţi verifici tensiunea în fiecare zi cu această tehnică simplă.