Cum se manifesta hemangiomul hepatic si cat de periculos este
Un hemostangiom este o retea de vase de sange, stranse ca intr-un ghem, in sau pe suprafata ficatului. Aceasta tumoare este benigna si, de obicei, nu produce simptome. De fapt, majoritatea oamenilor nici nu stiu ca au hemangiom hepatic. De obicei este descoperit doar in timpul unui test sau a unei proceduri pentru o afectiune fara legatura. Chiar si atunci cand sunt diagnosticate, majoritatea hemangioamelor hepatice nu necesita tratament.
Un hemangiom hepatic este benign si nu creste riscul de aparitie a cancerului. Tumoarea este de obicei mica, masurand mai putin de 4 centimetri in diametru. In unele cazuri, cu toate acestea, poate creste mult mai mare. O tumora mai mare este mai probabil sa produca simptome, cum ar fi dureri abdominale si greata. Femeile gravide si femeile care utilizeaza terapia de substitutie hormonala au un risc mai mare de a dezvolta un hemangiom mare. Acest lucru se datoreaza faptului ca estrogenul poate contribui la cresterea hemangioamelor hepatice. Majoritatea oamenilor au doar un hemangiom hepatic. Cu toate acestea, este posibil ca mai multe hemangioame sa se formeze pe ficat deodata. Un hemangiom hepatic tipic nu provoaca complicatii la adulti, dar poate fi mai periculos atunci cand se dezvolta la sugari. La copii se numeste hemangioendoteliom infantil. Este, de obicei, diagnosticat inainte ca bebelusul sa aiba varsta de 6 luni. Aceasta este o conditie rara la sugari. Desi tumoarea nu este canceroasa, aceasta a fost legata de rate mai mari de insuficienta cardiaca.
Simptomele unui hemangiom hepatic. In cele mai multe cazuri, un hemangiom hepatic nu produce simptome. Cu toate acestea, pot aparea simptome daca tumoarea a fost agravata de o leziune sau afectata de o modificare a nivelului de estrogen. Simptomele pot include: durere in partea dreapta superioara a abdomenului, greata, varsaturi, lipsa apetitului. Chiar daca aveti hemangiom hepatic, aceste simptome pot fi cauzate de altceva. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti simptome care va ingrijoreaza.
Cauzele si factorii de risc ale hemangiomului hepatic. Medicii nu sunt siguri de ce vasele de sange se strang impreuna si formeaza un hemangiom hepatic. Cu toate acestea, ei cred ca exista o componenta genetica, ceea ce inseamna ca tinde sa se desfasoare in familii. Unele hemangioame hepatice pot fi defecte congenitale. Riscul de a avea hemangiom hepatic este mai mare daca exista un istoric familial in acest sens. Cei cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani prezinta un risc mai mare pentru un hemangiom hepatic. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte hemangiom hepatic. Deoarece se crede ca estrogenul provoaca cresterea unui hemangiom, tumoarea poate fi mai mare la femei, de asemenea. Femeile care utilizeaza terapia de substitutie hormonala pentru a-si creste nivelul de estrogen sunt, de asemenea, la un risc crescut de a dezvolta hemangiom hepatic.
Diagnostic si tratament. Intrucat hemangiomul hepatic nu produce, de obicei, simptome, acesta este adesea nediagnosticat. Se intalneste, de obicei, intamplator in timpul unui test sau a unei proceduri pentru o alta afectiune. Un hemangiom hepatic poate fi descoperit in timpul unui test de imagistica, cum ar fi o scanare cu ultrasunete, CT sau RMN. Acestea sunt teste cu risc scazut, neinvaziv care creeaza imagini ale diferitelor organe si tesuturi in interiorul corpului. Acestea fac posibil ca medicul dumneavoastra sa vada ficatul si structurile din jur in detaliu. Daca medicul dumneavoastra cauta alte anomalii hepatice, aceste investigatii pot gasi un hemangiom.
Majoritatea hemangioamelor hepatice nu necesita tratament si au nevoie doar de monitorizare. Cu toate acestea, daca este mare si provoaca simptome ar trebui indepartat chirurgical. Daca provoaca dureri sau daune semnificative unei parti a ficatului, medicul dumneavoastra poate decide sa elimine intreaga sectiune afectata. Un hemangiom hepatic poate creste daca exista o cantitate semnificativa de sange care curge spre el. in acest caz, medicul dumneavoastra poate lega artera principala care furnizeaza sange la hemangiom. Zonele din jurul ficatului vor avea sange din alte artere si vor ramane sanatoase. Aceasta procedura chirurgicala este cunoscuta sub numele de ligaturarea hepatica a arterei. In alte cazuri, medicul dumneavoastra poate decide sa injecteze un medicament in hemangiom pentru a bloca alimentarea cu sange, ceea ce duce la eventuala distrugere a acestuia. Aceasta se numeste embolizare arteriala. In situatii foarte rare, poate fi necesar un transplant de ficat. Acest lucru este necesar numai daca hemangiomul este extrem de mare sau daca hemangioame multiple nu raspund la alte tratamente. Radioterapia poate fi, de asemenea, necesara pentru a micsora masa. Totusi, aceasta este si o forma extrem de rara de tratament.
Complicatiile unui hemangiom hepatic. Hemangioamele hepatice determina rareori complicatii. Complicatiile care pot aparea in cazuri foarte rare includ: cresterea hemangiomului, afectarea hepatica, dureri severe. Discutati cu medicul despre modul in care puteti reduce riscul pentru aceste complicatii, mai ales daca sunteti insarcinata, utilizati terapie cu hormoni sau daca aveti boli hepatice.