Cum se mănâncă scoicile. Ghid pentru alegerea, prepararea și degustarea scoicilor cu cochilie

de: BZI.ro
14:40, 28 mart. 2024

În categoria scoicilor cu cochilie regăsim scoicile Saint-Jacques, midiile și stridiile. Aceste delicatese pot fi savurate atât crude, cât și fierte. Dacă te întrebi cumse mănâncă scoicile, trebuie să știi că există câteva reguli de etichetă care te pot ajuta să te bucuri de ele în mod corespunzător, indiferent dacă te afli la o masă protocolară sau acasă.

Cum se mănâncă scoicile

Scoicile se pot găsi atât în ape dulci, cât și marine și se prezintă într-o varietate de forme și dimensiuni, de la exemplare mici până la unele de dimensiuni impresionante. În general, este recomandat să consumi scoicile crude doar dacă ai certitudinea că sunt extrem de proaspete. Totuși, din considerente de siguranță alimentară, este preferabil să le consumi preparate termic.

Midiile reprezintă unele dintre cele mai întâlnite tipuri de scoici, fiind răspândite pe coastele mărilor și oceanelor din întreaga lume. Carnea lor este caracterizată de o dulceață suculentă și o nuanță portocalie distinctivă. Metoda preferată de preparare este la aburi sau prin fierbere. Pentru alegerea celor mai bune midii, evită-le pe cele cu cochilii crăpate sau deteriorate, precum și pe cele deja deschise.

Înainte de gătire, este recomandat să le ții într-un bol cu apă rece timp de aproximativ 20 de minute. Această procedură facilitează curățarea și eliminarea nisipului. În continuare, poți să le cureți cu o perie de sârmă, și să elimini ața. Utilizând degetul mare și arătătorul, trage de firul care iese din midii, trăgând de acesta în ambele direcții. După fierbere, midiile ar trebui să se deschidă ușor, pentru a putea fi savurate împreună cu sosuri delicioase, precum cele pe bază de usturoi, unt și diverse mirodenii.

Stridiile sunt adesea savurate crude

Scoicile Saint-Jacques sunt cunoscute pentru cochiliile lor elegante, care adăpostesc o carne albă și dulce, adesea însoțită de icre de culoare portocalie, asemănătoare cu o seceră. Aceste scoici pot fi întâlnite în dimensiuni mari, fie în cochilie, fie decorticate, sau în dimensiuni mai mici, de obicei decorticate. În bucătăriile europene, ele sunt adesea preparate sotate în unt pentru a-și păstra savoarea distinctivă.

Există peste 100 de specii de stridii, majoritatea fiind cultivate. Aceste delicatese sunt considerate alimente de lux și sunt adesea savurate crude, însoțite de puțin suc de lămâie, supă sau sosuri iuți care le intensifică gustul (mai ales cele de dimensiuni mai mici). Chiar și atunci când sunt gătite (în special cele mai mari), este crucial ca timpul de preparare să fie foarte scurt (prin grătar, fierbere sau la aburi), deoarece altfel devin tari și cauciucate.

Când sunt servite crude, se stoarce puțin suc de lămâie peste stridii și apoi se extrage carnea cu ajutorul unei furculițe speciale, ținându-se scoica cu mâna stângă. Carnea se introduce complet în gură, fără a fi tăiată. De asemenea, poți să o sorbi din cochilie, mai ales când ești acasă sau în compania prietenilor. Cum se mănâncă scoicile (stridiile) în cazul în care sunt fierte? Ridicați jumătatea de cochilie și scoateți carnea trăgând de „trompă”. Apoi, teaca se elimină, iar stridia se poate înmuia în sos sau unt înainte de a fi savurată.