Cum se interpretează corect rezultatele vaccinării anti-COVID-19! Ieșenii care vor să plece în concediu pot răsufla ușurați. Formulările de pe adeverință provoacă confuzie

de: evelina.chitoroaga
02:00, 11 iun. 2021

Ce este scris pe adeverința de vaccinare împotriva COVID-19 și cum trebuie interpretate datele de pe aceasta. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, îndeamnă populația să se vaccineze în continuare. Persoanele vaccinate cu cea de-a doua doză sunt imune timp de 6 luni

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au explicat ce înseamnă acele date de expirare indicate în colțul drept al adeverinței de vaccinare, în caseta de informații despre vaccin. Asta, în condițiile în care s-au creat confuzii în rândul ieșenilor care vor să călătorească în străinătate. Data expirării indicată în caseta de informații despre vaccin nu reprezintă expirarea valabilității vaccinului. Imunizarea unei persoane vaccinate este de 6 luni, după rapel.

„În caseta de informații este indicată data de expirare a lotului cu care a fost imunizat pacientul, nu data la care expiră valabilitatea vaccinului, respectiv perioada de imunizare. Valabilitatea vaccinului este de 6 luni, dar acest aspect nu este indicat pe adeverință. Pacienții pot sta liniștiți din acest punct de vedere. Dacă cineva observă pe fișă că lotul cu care a fost vaccinat a expirat sau se apropie de ziua expirării, nu înseamnă că expiră și valabilitatea perioadei de imunizare.

Important este ca lotul să nu fie expirat în momentul când este administrat, dar acest lucru nu se va întâmpla. În cazul în care lotul expiră în ziua imunizării, acesta este încă valabil și nu reprezintă un pericol. Dacă un pacient a fost imunizat în urmă cu o lună, iar acum pe adeverință scrie că lotul cu care el a fost imunizat a expirat, nici în această situație nu există niciun risc”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Județul Iași a primit 8.000 de doze de Johnson & Johnson în cursul zilei de 10.06.2021.

Va fi necesară administrarea și celei de-a treia doze?

Este nevoie și de a treia doză pentru persoanele imunizate cu serul Pfizer, AstraZeneca și Moderna? Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, răspunde acestei întrebări și îndeamnă populația să se imunizeze în continuare.

„Urmează să se decidă în funcție de evoluția pandemiei dacă va fi nevoie și de o a treia doză. Administrarea celei de-a treia doze va fi necesară doar pacienților vaccinați cu serul Pfizer, AstraZeneca și Moderna. După cum se știe deja, momentan, persoanele care au ales să se imunizeze cu serul Johnson & Johnson nu necesită administrarea rapelului, dar nu s-a precizat exact. Așteptăm să vedem decizia producătorului, la fel în funcție de evoluția pandemiei. Toată lumea să stea fără griji, că toată populația va fi informată în legătură cu ceea ce urmează din punctul acesta de vedere. Să nu uităm totuși că este important să ne vaccinăm”, a mai precizat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Serul Pfizer, care se poate administra persoanelor cu vârsta de cel puțin 12 ani, conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care cuprinde instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Serul AstraZenca dezvoltat de Oxford/ AstraZeneca a intrat pe piață în data de 29.01.2021, iar vaccinul produs de Moderna are o eficacitate de 93,6 la sută la 14 zile de la administrarea dozei 2. Ambele vaccinuri se administrează doar persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Toate cele trei seruri se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului. Rapelul vaccinului Pfizer se administrează la 21 de zile de la prima doză, în cazul Moderna la 28 de zile, iar la AstraZenca, cea de-a doua doză este administrată într-un interval de 4 – 12 săptămâni.

Testarea antigen este gratuită în farmaciile ieșene

Ieșenii se pot testa gratuit în două farmacii din Iași. MedimFarm și Casa Damaje au primit aviz pentru testare din partea Direcției de Sănătate Publică. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, precizează că ordinul pentru avizarea testărilor este strict și acesta este unul dintre motivele pentru care această acțiune nu se desfășoară și în celelalte lanțuri farmaceutice.

„În prezent, în județul Iași sunt două farmacii unde se pot realiza teste antigen. Am discutat cu Colegiul Farmaciștilor, restul farmaciilor nu au depus încă cerere pentru a putea realiza astfel de teste, deoarece ordinul cu avizarea acestei activități cere un anumit circuit separat. Nu toate farmaciile își permit, din punct de vedere al spațiului, să improvizeze un astfel de circuit și ar fi nevoite să pună un cort undeva afară. Pentru asta ar trebui aprobare de la Primărie. Eu am avut o discuție la Ministerul Sănătății pe aceasă temă, pentru că nu văd logica unui circuit separat.

Motivația adusă de cel cu care am discutat a fost că: «dacă vine unul asimptomatic?». Și dacă vine unul asimptomatic care cumpără? Consider că este o exagerare. Riscul de contaminare este atunci când persoana își dă masca jos pentru recoltare. Pentru a evita și acest moment, se poate face o zonă mică, separată cu paravan și ventilată, doar cât să recoltezi. Nu cred că este nevoie ca cel care intră după medicamente să vină pe o parte și celălalt pe altă parte. Am discutat, se analizează și revenim. Testările în farmacii sunt gratuite. Urmează să fie introduse și alte lanțuri de farmacii. Personalul va fi instruit de către DSP”, a mai adăugat directorul DSP Iași.