Cum se îngrijește grădina. Plante care se cultivă toamna
Cum se îngrijește grădina. Agricultura nu intra în hibernare odată cu sosirea sezonului rece. Ce plante se cultivă toamna.
Sunt multe activităţi care se pot întreprinde în grădina toamna, de la curăţarea pomilor şi a parcelelor, până la semănat. Mai mult, poate nu ştiai, exista o mulţime de plante care se pot pune în pământ încă de toamnă.
Cum se îngrijește grădina
Iată doar câteva dintre legumele pe care le poţi cultiva din aceasta toamnă.
1. Morcovii. Perioada octombrie-noiembrie este ideală pentru semănarea morcovului. Introdu seminţele la doi centimetri în pământ. Dacă le introduci mai adânc, morcovii vor încolţi mai greu sau chiar deloc. Sigur, aceste rădacinoase se pot semăna şi primăvara devreme.
2. Ceapă. Vrei ceapă verde în primele zile de primăvară? Atunci plantează arpagicul încă de toamnă. Octombrie – noiembrie e perioada propice pentru înfiinţarea acestei culturi. Dacă solul din grădina ta este argilos, recolta va fi una foarte bună. În caz contrar, ar fi indicat să aduci o cantitate suficientă de argila şi să o amesteci cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a încolţi, iar argila este cel mai bun substrat în acest sens.
Legume rezistente la frig
3. Ţelină rezista la temperaturi de până la -15 grade Celsius. E simplu de crescut şi nu necesită îngrijire. O poţi uita în grădină, unde va creşte fără probleme. În perioada toamnei, umiditatea ridicată stimulează dezvoltarea rapidă a ţelinei. Astfel, în câteva luni se pot obţine variante mai mici, potrivite pentru consum.
4. Prazul e prieten cu temperaturile mici, aşa că îl poţi cultiva toamna. Aceasta rudă a cepei şi a usturoiului se cultivă din răsaduri ce se plantează la o distanţă de 20 centimetri între rânduri. Important: prazul are nevoie de multă lumină şi apă suficientă pentru o dezvoltare optimă. Iar dacă vrei ca prazul să fie cât mai lung, plantează-l mai adânc în sol.
5. Cum se îngrijește grădina. Ridichile se pot cultiva atât toamna, cât şi primăvara. E necesar să ai un pământ care se drenează uşor, bogat în potasiu şi sărac în azot. Pentru fertilizare, poţi adăuga peste seminţele de ridichi cenuşa rezultată din arderea lemnului, în cantităţi mici.
6. Mazărea se poate semăna la începutul toamnei, însă doar sub clopote de sticlă sau plastic. Înainte de cultivare, solul trebuie să fie nivelat şi fertilizat cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu. Mazărea nu suporta gunoiul de grajd atunci când este semănată. După priemele etape ale dezvoltării, în schimb, se pot adăuga îngrăşăminte naturale în cantităţi mici.
7. Salată verde are nevoie de temperaturi scăzute pentru a germina. De aceea, o poţi cultiva şi toamna. Tine salata la frigider pentru cel puţin 24 de ore pentru a preveni apariţia gustului amărui.