Cum se ingenuncheaza o firma de asigurari

de: Echipa Bzi.ro
23:11, 09 mart. 2011

@ Contractul de asigurare trebuie citit cu atentie, iar formularul de constatare amiabila, completat in detaliu @ Daca dovedesc rea-credinta, asiguratorii pot fi amendati cu 20 mii de lei de Protectia Consumatorilor @ Actiunea in instanta nu necesita un avocat

Firmele de asigurari care inventeaza motive pentru a nu plati daunele provocate de asigurati pot fi invinse, daca pagubitii sunt atenti la detalii. Specialistii contactati de reporterii BZI spun ca exista cel putin doua modalitati prin care firmele rau-platnice pot fi obligate sa plateasca despagubirile prevazute in politele RCA. Pentru aceasta trebuie depuse, in paralel, o plangere la Judecatorie si o reclamatie la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor. Victimele accidentelor rutiere au sanse mari sa determine firma de asigurari sa suporte daunele numai daca accidentul s-a produs, cu adevarat, in circumstantele descrise in formularele de constatare amiabila.

Contractul trebuie citit cu atentie

Seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC), Daniel Piftor, spune ca primul aspect la care trebuie sa fie atenti posesorii de autovehicule este contractul RCA oferit de firmele de asigurari. Exista, insa, situatii in care contractul oferit de asiguratori este avantajos, dar clauzele acestuia nu sunt respectate in momentul producerii unui accident. „Contractul trebuie citit cu atentie, pentru a se sti cu exactitate ce ofera asiguratorul. Deseori lucrurile sunt in regula, iar problemele apar din cauza unor inspectori de daune care pot fi incompetenti, dar pot fi si rau intentionati. In aceasta situatie nu prea ai cum sa te feresti”, afirma Daniel Piftor, comisarul-sef al CJPC.
Un alt sfat dat de specialistii CJPC face referire la completarea documentelor privind constatarea amiabila. „Trebuie descris in amanunt cum s-a produs accidentul, pentru a nu exista dubii si motiv pentru refuz la plata”, precizeaza Daniel Piftor.

Raportul de expertiza extrajudiciara poate schimba decizia

In cazul in care pagubitul primeste, totusi, refuz la plata, sfatul specialistilor este acela de a se solicita reevaluarea dosarului de daune. „Reevaluarea, daca este facuta corect, poate schimba decizia initiala prin care s-a refuzat despagubirea. Aici apare si raportul de expertiza extrajudiciara, facut de specialisti, si nu de inspectorii de daune. In ultima sanctiune pe care am aplicat-o, la Carpatica Asig, raportul de expertiza extrajudiciara contrazicea raportul intern facut de inspectorii de daune”, afirma Daniel Piftor.
In cazul in care se primeste, din nou, refuz la plata, pagubitii pot apela la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor sau la instanta de judecata. „Daca suntem sesizati si, in urma controlului, gasim nereguli, firma de asigurari va fi amendata si se va dispune plata despagubirilor. In cazul in care nu se conformeaza in termen de cinci zile, se poate aplica o noua amenda, care poate ajunge pana la 20 de mii de lei”, sustine comisarul-sef al CJPC.

Nu este nevoie de avocat in instanta de judecata

Complementar cu plangerea catre CJPC, pagubitii pot da asiguratorul in judecata pentru recuperarea prejudiciului creat in urma accidentului. „Actiunea in instanta poate viza firma de asigurari, poate viza soferul, dar si firma, si soferul care a produs accidentul, pentru ca asiguratorul suporta doar o parte din daune. Se inainteaza o plangere la Judecatorie, care se numeste Actiune de constatare pretentii. Cei care fac acest lucru trebuie sa plateasca o taxa de timbru, care este de 3% din suma solicitata. Banii pot fi recuperati prin decizia instantei”, afirma avocatul Monica Olteanu. In cadrul procesului nu este necesara prezenta unui avocat, dar specialistii recomanda angajarea unuia, mai ales ca banii cheltuiti cu onorariul pot fi recuperati, daca instanta da castig de cauza pagubitilor si obliga firma de asigurari sa suporte cheltuielile de judecata.