Cum se gătește corect fasolea pentru a scăpa de balonare

de: alina.tibichi
15:24, 05 mart. 2020

Fasolea iahnie este o mâncare iubită de români, o mâncare tradiţională foarte sănătoasă şi gustoasă. Deşi se prepară uşor, fasolea necesita timp de pregătire înainte de a o găti.

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 500 g fasole uscată
    2 cepe mari
    6 căţei usturoi
    250 ml bulion
    2 foi dafin
    2 morcovi
    o linguriţă cimbru, sare, piper
    2 linguriţe boia dulce
    o lingură pastă de ardei dulce
    o linguriţă zahăr
    ulei, pătrunjel, mărar

Cum se prepară?

Trebuie neapărat să lași o zi și o noapte, la înmuiat, fasolea boabe, în apă rece, schimbând apa de 2, 3 ori (nu laşi în aceasi apa). Fierbi fasolea în 2-3 ape, poţi pune puțin bicarbonat ca să elimini efectul debalonare. După ce dai prima oară în fiert, arunci apă şi o înlocuiești cu alta, tot fierbinte.Repeţi acest pas şi a doua oară, iar În ultima apă adaugi foile de dafin și sărea.

Între timp cureți ceapă, morcovul şi usturoiul. Le toci mărunt, încingi uleiul și le pui la călit, întâi ceapă, după 5 minute morcovul și, la sfârșit, usturoiul.

Ca să nu se prindă, stingi cu puțină apă de la fasole. Pui bulionul şi zahărul, continui cu pastă de ardei dulce. Lași pe foc ca să capete consistența unui sos mai gros și apoi adaugi fasolea scursă de apă.

Spre sfârșit presari cimbrul, mărarul, pătrunjelul, boiaua și sărezi și piperezi după gust. Mai lași să fiarbă un pic și stingi focul.

Fasolea se găseşte într-o varietate de mărimi, forme şi gusturi. Ea este plină de substanţe nutritive şi fibre. Are un gust bun, fie că este proaspătă, uscată, congelată sau conservată. Fasolea este disponibilă de-a lungul întregului an şi poate fi preparata într-o mare varietate de feluri, indiferent că e vorba de micul dejun, prânz sau cina.

1. Se recomanda maxim 3 căni de fasole pe săptămână

Fasolea este recunoscută ca fiind un aliment important în vederea îmbunatăţirii stării de sănătate. Cele mai recente orientări dietetice recomanda consumul a 3 căni de fasole pe săptămână.

Fasolea se încadrează în două categorii separate de alimente. Ea face parte atât din grupul legumelor, cât şi din grupul „cărnurilor” şi alimentelor-boabe. Conţinutul bogat de substanţe nutritive o face un produs alimentar foarte sănătos.

2. Plină de fibre

Fasolea este plină de fibre atât solubile, cât şi insolubile. Ea conţine chiar cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Fibrele sunt o componentă dietetică importantă pentru sănătate. În plus, consumul de fasole ajuta şi la îmbunătăţirea nivelului colesterolului şi la reducerea riscurilor de boli cardiace.

Mai mult, fibrele promovează sănătatea tractului digestiv şi pot reduce unele tipuri de cancer. Fasolea contribuie şi la menţinerea cantităţii de zahăr sau glucoză, niveluri esenţiale pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet şi pentru combaterea acestei afecţiuni.

3. Vitaminele şi mineralele din fasole

Fasolea conţine o varietate de vitamine şi minerale, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu şi fier. Calciul şi fosforul joacă un rol vital în sănătatea oaselor. Potasiul acţionează împreună cu sodiul pentru a menţine o tensiune arterială sănătoasă. Acidul folic este o vitamină B, adesea asociată cu sănătatea sarcinii. El este necesar pentru producerea şi întreţinerea celulor noi.

Magneziul are mai multe scopuri în organism: susţine funcţiile musculare şi nervoase, menţine sistemul imunitar, se îngrijeşte de sănătatea oaselor şi a tensiunii arteriale şi ajuta la metabolizarea energiei. Fierul este o parte importantă a proteinelor de transport de oxigen în sânge şi promovează dezvoltarea sănătoasă a celulelor.

4. O alternativă vegetariană

Fasolea este o legumă, dar conţine proteine valoroase, adesea asociate cu cele din carne. Acest lucru face din ele o alternativă la carne pentru vegetarieni sau pentru cei care vor să limiteze aportul de produse de origine animală. Fasolea este un substitut sănătos şi pentru inimă. Ea nu conţine colesterol sau grăsimi săturate şi are în general o cantitate limitată de grăsimi.

5. Fasolea este un produs alimentar sănătos şi comod

În timp ce fasolea uscată face parte din recomandările sănătoase, uneori nu este foarte convenabilă dacă ai o viaţă ocupată, pentru că îţi trebuie un timp relativ mare pentru a o găti. Din fericire, şi conservele de fasole sunt o alternativă sănătoasă. Ele pot fi adăugate direct din cutie într-o salată de-a dreptul delicioasă.

Zdrobeşte fasolea fiartă şi amestec-o cu sos de salsa pentru un aperitiv gustos. Când foloseşti fasolea din conservă însă, asigură-te că acorzi atenţie etichetei nutriţionale. Acest lucru îţi va permite să indentifici ingredientele ascunse sau excesul de sodiu care nu e foarte bun pentru sănătatea ta.