Cum se formează florile de gheață pe geamuri? Răspunsul este foarte simplu

de: Bianca Rebegea
08:58, 20 dec. 2021

Odată cu sezonul rece își fac apariția și florile de gheață pe geamuri. Cum se formează aceastea veți afla în rândurile care urmează.

Probabil ați observat că, imediat ce natura îngheață, pe geamuri apar diferite forme, care mai de care mai interesante. Oamenii le-au numit flori de gheață, iar modul în care acestea se formează este strâns legat de procesul de creare a fulgilor de zăpadă, depinzând de aceleași legi ale fizicii.

Astfel că, dacă aveți privilegiul de a deține ferestre cu un singur rând de sticlă, vă puteți bucura în fiecare dimineață rece de iarnă de o operă de artă rafinată, proaspăt sculptată.

Modul în care florile de gheață se formează este strâns legat de procesul de creare a fulgilor de zăpadă, depinzând de aceleași legi ale fizicii.

Cum se formează florile de gheață pe geamuri?

Florile de gheață se formează atunci când geamul de sticlă este expus la temperaturi scăzute la exterior și la aer cald, moderat umed, în interior. Dacă geamul nu este un bun izolator ( de exemplu, este o fereastră cu un singur geam), vaporii de apă se condensează pe sticlă, formând modele de îngheț.

Suprafața sticlei influențează forma cristaleleor, astfel încât imperfecțiunile, zgârieturile și chiar praful pot modifica modul în care gheața se formează. Prin urmare, gheața poate lua forma unor ferigi, a unor flori sau a copacilor.

Așadar, apariția  florilor de gheață este determinată de mai mulți factori, printre care temperatura și nivelul de umiditate din aer.

Suprafața sticlei influențează forma cristaleleor, astfel încât imperfecțiunile, zgârieturile și chiar praful pot modifica modul în care gheața se formează.

Ce este umiditatea din aer și cum se formează condensul?

Umiditatea din aer constă în cantitatea de apă care se află în aer și care poate varia în funcție de temperatură. De asemenea, condensul se formează atunci când aerul cald și umed vine în contact cu un obiect rece. Important de precizat este că aerul cald poate acumula o cantitate mai mare de apă decât aerul rece.

În momentul în care aerul cald intră în contact cu o suprafață rece, apa din aer condensează pe suprafața rece, astfel că picături mici de apă se vor forma pe obiectul rece, potrivit ferestre-de-lemn.ro. În cazul în care obiectul este foarte rece, picăturile îngheață, determinând apariția unor formațiuni de gheață (flori de gheață).

Dacă obiectul nu este suficient de rece, apa rămâne sub forma unor picături mici, care se transformă în picături mari și se prelinge de pe suprafața respectivă. Astfel, condensarea devine o problemă gravă, ce poate cauza daune ferestrelor din lemn stratificat, dar și celor din PVC sau aluminiu.

Așadar, umiditatea dintr-o casă trebuie menținută la un nivel de sub 50 %. Acest lucru poate fi realizat prin mai multe metode: utilizarea cu moderație a cuptoarelor și a plitelor de gătit, aerisirea casei timp de mai multe minute pe zi, folosirea ferestrelor moderne cu microventilație (dacă este posibil) și, dacă este cazul, dotarea subsolului cu un dezumidifactor.

În momentul în care aerul cald intră în contact cu o suprafață rece, apa din aer condensează pe suprafața rece, astfel că picături mici de apă se vor forma pe obectul rece.