Cum se face zacusca. Trucuri de la gospodine
Cum se face zacusca. Când spui zacuscă, te gândeşti automat la toamnă şi la aroma îmbietoare a borcanelor care abia aşteaptă să fie puse în cămară. Nu e greu de preparat şi, în plus, este o masă ideală pentru zilele de post.
Zacusca se poate servi cu pâine prăjită, dar se consuma şi goală. Iată ingredientele şi modul de preparare:
Ingrediente:
- 4 kg vinete
- 2 kg ardei kapia
- 2 kg gogoşari
- 800 gr ceapă galbenă
- circa 500 ml ulei
- 2-3 foi de dafin
- câteva boabe de piper
- o linguriţă de sare
- circa 3 litri suc de roşii cu pulpă
Mod de preparare:
Mai întâi se spală şi se coc pe grătar ardeii, vinetele şi gogoşarii. Apoi se curăţă de coaja arsă şi chiar şi de seminţe. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte la foc mic în puţin ulei. După ce s-a înmuiat ceapa, peste ea se pun ardeii şi gogoşarii făcuţi la grătar şi mărunţite cu un cuţit și sucul de roșii. Focul se lasă tot la mic. După circa 30 de minute se pun vinetele şi mirodeniile.
Se mai ține pe foc câteva minute, după care se transferă pasta în borcane. Se înfiletează capacele şi se lasă peste noapte cu fundul în sus, acoperite în întregime în pături. După circa 48 de minute, borcanele se pot duce în cămară.
Cum se face zacusca – Trucuri ușoare
Iată de ce lucruri trebuie să ţinem cont:
- alege legume de calitate;
- vinetele, când sunt puse la copt, trebuie să fie înţepate din loc în loc. Astfel nu mai e riscul să explodeze şi să te opărească cu suc fierbinte;
- nu se spală legumele după coacere, ci doar înainte;
- aruncă lichidul scurs de la vinete, pentru că e amar. Lichidul de la ardeii graşi, în schimb, e dulce şi poate fi pus în zacuscă;
- dacă vrei să accentuezi gustul dulce al cepei şi ardeilor, poţi pune şi 2 linguriţe de zahăr.