Cum se face zacusca de ghebe? Rețetă ușoară

de: alina.tibichi
12:17, 15 sept. 2020

Toamna şi-a intrat în drepturi calendaristisc. În pieţe şi en-gros-uri e forfotă mare. Gospodinele cumpără legume şi fructe pentru a umple cămara cu tot felul de bunătăţuri. Borcanele cu zacuscă, zarzavat pe iarnă ori magiun se vor înghesui pe rafturi. Îţi propunem şi ceva interesant şi delicios, în acelaşi timp. Ştii cum se face zacusca de ghebe?

Ingredientele le poţi cumpăra din piaţă. Nu costă foarte mult. Iată care este şi modul de preparare:

Ingrediente:

  • 3 kg ghebe
  • 3 kg gogoşari copţi sau ardei capia
  • 1 kg ceapă galbenă
  • boabe de piper
  • 400-500 gr bulion
  • 600-700 ml ulei
  • câteva frunze de dafin
  • sare

Mod de preparare:

Mai întâi se spală foarte bine ghebele, ca să îndepărtezi total nisipul şi pământul de pe ele. Trebuie curăţate în mai multe ape. Apoi se pun la fiert, în apă cu sare. Pe parcurs se va forma spumă, care, bineînţeles, trebuie luată. După ce au fiert ciupercile, se scurg de apă fierbinte, se trec pe sub un jet de apă rece şi se lasă în sită, la scurs.

Urmează ceapa. Trebuie curăţată şi tocată mărunt, apoi călită în ulei încins. Când prinde o culoare uşor sticloasă, se pune apă peste ea cât să o cuprindă. Se lasă la fiert, iar din când în când se amestecă folosind o lingură de lemn, ca să nu se ardă.

Ardeii copţi se taie ori fâşii, ori se mărunţesc cu ajutorul maşinii de tocat. Se pun peste ceapă când aceasta e fiartă suficient. După 1-2 minute se mai toarnă puţină apă fierbinte şi se lasă la foc domol, până când începe să scadă şi se ridică uleiul la suprafaţă. Atunci e momentul să potriveşti de sare. Mai ţine pe foc.

Pune ghebele scurse de apă în maşina de tocat. După ce le mărunţeşti, pune-le peste ceapă şi ardei şi amestecă bine şi aproape continuu. Adaugă acum şi dafinul, sucul de roşii şi piperul. Continuă să amesteci, ca să nu se prindă de fundul cratiţei.

Cum ştii că e gata zacusca? În momentul în care uleiul iese la suprafaţă, o poţi lua de pe foc. Pune-o apoi fierbinte în borcane. Ai grijă ca sub borcane să pui un cuţit sau o tavă de metal, ca să nu crape sticla din cauza şocului termic. Acoperă borcanele cu pătură groasă şi lasă-le aşa până s-au răcit complet. Apoi le poţi duce în cămară.

Ce sunt ghebele?

Ştiinţific li se spune Armillaria mellea. Popular sunt cunoscute drept ghebe, ghebe cu inel, ghebe cu miere ori halimaș. Sunt printre ciupercile preferate ale românilor. Cresc în pădure, pe lemn viu, mort sau chiar putrezit, de foioase ori de conifere. Cele mai gustoase le găseşti pe lângă arborii de foioase sau pe lângă buturugi, în tufe bogate. Lamelele sunt fine, gălbui ori albe. În Bucovina li se mai spune şi bureți de cioată.

Cum arată?

Ciupercile ghebe sunt ușor de recunoscut. Iată ce caracteristici specifice au:

  • pălăria are diametru între 3 şi 15 cm;
  • la maturitate, ciupercile devin plate sau se adâncesc. La început însă au o formă emisferică;
  • pălăria e acoperită cu solzi maronii, la maturitate ei pot dispărea;
  • pieliţa de pe pălărie e lucioasă când e vreme umedă şi uscată, când e secetă. De asemenea, e netedă la atingere;
  • culoarea ghebelor diferă în funcţie de mediul în care cresc;
  • carnea are miros specific de ciupercă, iar gustul e uşor amărui;
  • la ghebele care cresc pe conifere şi lângă ele, gustul e mai accentuat;
  • sunt comestibile, dar pot fi şi foarte diuretice. De aceea e bine să fierbi minim 20 de minute înainte de a le mânca;
  • cresc toamna, în mod solitar sau în grupuri numeroase, până la primul îngheţ.

Celebrul Dan Păvăloiu prepară şi el zacuscă de ghebe. Iată cum: