Prima pagină » Culinar » Cum se face salcamata – Licoarea vindecătoare preferată a ruşilor
Cum se face salcamata - Licoarea vindecătoare preferată a ruşilor

Cum se face salcamata – Licoarea vindecătoare preferată a ruşilor

15 mai 2020, 12:09,
în Culinar

Salcamata este o licoare preparată din flori de salcâm proaspete ce are un gust minunat, o aromă de neegalat şi este folosită ca remediu terapeutic cu rezultate foarte bune pentru a vindeca sau ameliora multe afecţiuni.

Ingrediente pentru salcamata:

  • 50-60 flori de salcâm, culese dintr-un loc curat (se îndepărtează codițele)
  • 8 litri de apă naturală plată sau de izvor
  • 800 gr miere de salcâm
  • 3 lamai cu coaja tăiate felii(dacă nu aveţi lamai bio spălaţi-le bine cu bicarbonat).

Mod de preparare:

După ce aţi cules florile proaspete lăsaţi-le în balcon sau undeva la soare pentru că eventualele gâze rămase prin flori să iasă afară apoi clătiţi florile. Dacă aţi cules florile dintr-o pădure sau o sursă sălbatică vă sfătuiesc să nu le mai clătiţi fiindcă la final aroma salcamatei va fi ceva mai puternică.
Apoi se pun florile de salcâm împreună cu mierea şi feliile de lămâie într-un borcam curat de 10 litri şi sunt lăsate la fermentat între 3 și 5 zile, în funcție de temperatură ambientală.

Băutura se amestecă cu o lingură de lemn, de cel puțin două-trei ori în fiecare zi iar la final apoi se trage la sticle cu capac ermetic și se depozitează la rece. Băutura rezultată va fi ieşi extrem de parfumată şi plăcută la gust iar bioxidul de carbon format natural îi dă o textură plăcută.

Atenţie: Această băutură se acidulează mai repede şi ceva mai puternic decât şocată aşa că din când în când trebuie să dechideti sticlele

Salcamata – proprietăţi terapeutice

  • Această băutură, pe lângă efectul revigorant general şi aportul de substanţe benefice pentru organism, este folosită în de ruşi în scop terapeutic pentru a trata sau ameliora afecţiuni ca:
  • insomniile cronice
  • tusea convulsivă
  • unele afecţiuni digestive: în cazul gastritelor hiperacide şi al ulcerului gastric sau duodenal se face o cură de cel puţin 14 zile în care se consuma 1-2 căni de salcamata pe zi. are efect extraordinar împotriva constipaţiei.

Preparatele obţinute din flori de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul musculaturii netede gastrice. De aceea, se folosesc în dureri abdominale, în gastrite hiperacide, în boală de reflux şi în ulcerul duodenal. De asemenea, florile de salcâm au acţiune sedativă la nivelul sistemului nervos central, reduc nivelul stresului, efect deosebit de benefic în cazul gastritelor şi ulcerelor declanşate de stres.
Încearcă şi tu această minunată reţetă de salcamata şi spune-ne ce rezultate ai avut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`