Cum se face gutuiata: Rețetă mănăstirească veche de lichior de gutui

de: BZI.ro
09:59, 31 aug. 2023

Gutuiata emană naturalețe și finețe dacă este preparată în mod corect. Acest lichior de gutui preparat în casă, pe lângă aroma delicată a gutuilor, este îmbogățit și cu o notă aparte de vanilie sau scortișoară, după preferințe, iar zahărul brun vine să adauge un plus de savoare. Procesul de pregătire este foarte simplu, însă țineți cont că este nevoie de un interval de macerare de 8 săptămâni. Un lichior de gutui reușit trebuie să posede o nuanță de ambră sau chihlimbar și să fie limpede. Nuanțele tulburi, galbene sau asemănătoare cu borșul trebuie evitate. Aceasta este rețeta dupa care se prepară gutuiata la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol.

Ingrediente necesare pentru gutuiată

Daca doriți să preparați acasă un lichior rafinat, țineți cont că tăria acestuia ar trebui să fie între 22 și 30 de grade, deoarece aplicăm procesul de maceratie alcoolică, și nu fermentația acetică (care duce la obținerea oțetului sau a borșului) și nici fermentația alcoolică, pentru a evita sinteza de alcool din glucide (precum în cazul fabricării țuicii). Nu lăsati niciodată fructele să fermenteze împreună cu zahărul în medii calde. Intoduceți-le direct în alcool și apoi depozitați recipientul într-un loc răcoros. Calitatea finală va fi una crescută dacă folosiți alcool pur dublu rafinat cu o concentrație de 96 de grade sau vodcă simplă cu un conținut de 37-40 de grade.

În continuare, aveți cantitățile necesare pentru un 1 litru de lichior. Cantitatea de alcool poate varia în funcție de mărimea la care tăiați gutuile și de modul în care bucățile sunt aranjate în recipient. Pentru această rețetă de gutuiată este nevoie de 1 kg de gutui coapte, 1 kg de zahăr brun, 1 litru de alcool dublu rafinat de 96 de grade sau vodcă de 37-40 de grade, 7 sâmburi de migdale, 3 miezi de nucă, 1 lămâie, 4 fire de mentă proaspătă, scorțișoară sau vanilie, în funcție de preferințe.

Pregătirea lichiorului de gutui

Alegeți o sticlă sau un borcan curat, cu gură largă și prevăzută cu un capac etanș. Trebuie lucrat cu rapiditate pentru a evita oxidarea gutuilor. Scoateți cotoarele, tăiați gutuile și lămâia cubulete și așezați-le în sticlă împreună cu nucile, lămâia, migdalele și menta, apoi adăugati zahărul cu ajutorul unei pâlnii. Alegerea noastră a căzut asupra zahărului brun, datorită culorii atrăgătoare și gustului ușor caramelizat. Introducem și jumătate dintr-un baton de vanilie. Alternativ, puteți utiliza zahăr vanilat Bourbon sau extract de vanilie. Dacă doriți, puteți adăuga o fâșie mică dintr-un baton de scorțișoară. Rămâne doar să adăugati vodcă până la umplerea recipientului, lăsând aproximativ 1 cm spațiu sub buza sticlei/borcanului. Închideți și agitați ușor recipientul. În cazul în care utilizați alcool dublu rafinat, este indicat să amestecați 200 ml de alcool cu 200 ml de apă rece.

Vodca va extrage aromele delicate ale gutuilor, vaniliei sau scorțișoarei. Această rețetă vă permite să savurați aroma gutuilor fără notele nepotrivite specifice rachiului. Pentru băuturile pregătite în casă, alcoolul dublu rafinat sau vodca, ce au gust neutru, reprezintă opțiunile ideale. Astfel, ne putem bucura de subtilitatea aromei gutuilor și ne putem bucura de zile fără dureri de cap.
Sticla cu gutuiată trebuie depozitată într-un spațiu răcoros. În primele 4-5 zile, agitarea sticlei e necesară deoarece ajută la dizolvarea zahărului, însă ulterior băutura trebuie lăsată în repaus timp de 2 luni. După scurgerea celor 8 săptămâni de macerare, gutuiata va fi strecurată și păstrată în recipiente închise ermetic. De asemenea, trebuie menționat că alcoolul se va dilua ușor din cauza apei lăsate de fructe, și astfel concentrația de alcool va scădea sub 30 de grade, așa cum îi șade bine unui lichior.