Cum se fac achizițiile din banii publici la DGASPC Iași: Cumpără alimente de mii de euro de la o firmă de electrocasnice! – UPDATE

de: Redacția BZI
02:00, 29 sept. 2022

Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului Iași are ca principal furnizor de alimente firma Strungariu & Co Rigams LM. Protecția Copilului face constant achiziții din banii publici pe sume mari, iar această firmă câștigă procedurile simplificate și încredințările directe pentru servicii de reparații, întreținere, dar și pentru furnizarea produselor de curățat și lustruit

Achizițiile făcute anual de Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului (DGASP) Iași sunt de peste câteva miliarde de lei. Firma Strungariu & Co Rigams LM a încasat de la Protecția Copilului o sumă de peste 5 miliarde de lei numai în anul 2022. Chiar dacă această firmă este înregistrată făcând comerț cu ridicata al aparatelor electrocasnice, aparatelor radio și televizoarelor, DGASPC Iași se aprovizionează cu alimente de mii de euro de la Strungariu & Co Rigams LM.

Mii de euro, prin achizițiile din banii publici, pentru firma de electrocasnice Strungariu & Co Rigams LM

DGAPSC Iași face anual achiziții de câteva miliarde de lei din banii publici. De la 1 ianuarie 2022 și până în prezent au fost cumpărate alimente, produse de curățat și servicii de deratizare și dezinfecție, construcții și reparații, în valoare de peste 26 de miliarde de lei. Ofertantul mereu acceptat de DGASPC Iași este firma Strungariu & Co Rigams LM. Cele mai multe achiziții sunt pentru aprovizionarea cu legume, fructe și alte alimente. Licitația din care s-au scurs cei mai mulți bani publici din partea DGASPC în contul acestei firme este în valoare de peste 900 de mii de lei, în care sunt incluse fructe tropicale, fructe de sezon, măsline, legume trufandale, legume de consum și legume congelate.

„Firma a avut prețul cel mai bun din anul 2007 și până acum, altfel nu pot să explic achizițiile. Dacă nu are prețul cel mai bun, nu te lasă SEAP-ul să accesezi, să faci mai departe licitația. De la ei am luat acum detergenți, soluții de curățat, prafuri abrazive și de lustruit, materiale igienico-sanitare. Suntem asociați de atât de mult timp pentru că, probabil, a avut cele mai bune oferte. Pe SEAP se poate înscrie orice ofertant. Cine are prețul cel mai bun este ales“, declară purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași, Tiberiu Bantaș.

Administratorul și singurul beneficiar al acestor contracte este Dumitru Strungariu care a încheiat 15 contracte, în anul 2022, cu instituția publică, încasând peste 5 miliarde de lei. În cazul altor 3 proceduri simplificate, sumele par a fi pierdute și trecute „zero” în cadrul achiziției.

În SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice), unele achiziții pe care le parafează DGASPC rămân un mister. Specificațiile și detaliile ce ar trebui să poate fi înțelese de oricine nici nu există în cadrul descrierilor. Astfel, pe 10 februarie 2022, anunțul oficial este marcat cu valoarea „zero”, deși se dorea achiziționarea de soluții de curățat, lustruit și detergenți, precum și de materiale igienico-sanitare. Descrierea nu prezintă detalierea achiziției, ci arată suma totală estimată, în valoare de 714.959,82 de lei.

Cu două zile înainte, s-a dorit furnizarea de materiale de reparații și întreținere, valoarea fiind de peste 230 de mii de lei, însă cea trecută a fost de zero lei.

În cadrul acestei asocieri, se identifică greșeli clare la licitațiilor online de pe SEAP, deoarece valoarea nulă nu există. Posibilitatea ca toate valorile oficiale de „zero” să fie sponsorizări nu elimină faptul că astfel de greșeli nu se fac prin licitații publice, ca în cazul firmei deținute de Strungariu Dumitru, orice gratuitate oferită DGASPC-ului nu trebuie să se înregistreze online ca o licitație publică. Denotă o dovadă clară de neștiință și o pregătire foarte precară în ceea ce înseamnă regulile principale ale licitațiilor publice și modul în care acestea ar trebui să fie transparente.

„Noi nu lucrăm pe SICAP. Este o eroare a acelui program! Orice atribuire pe care o facem este pe SEAP. Toate anunțurile directe se regăsesc, cu toate informațiile, cu atribuire de contracte către o firmă“, spune Tiberiu Bantaș.

Un expert în achiziții a clarificat situația pentru reporterii BZI.

„SEAP sau SICAP sunt același lucru, SEAP înseamnă Sistemul electronic de achiziții publice și SICAP înseamnă Sistemul colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice“, explică expertul.

Peste 25 de miliarde de lei au fost cheltuite pe achizițiile din banii publici în 2021. Dumitru Strungariu: „Sunt contracte păguboase!“

În 2021, DGASPC Iași a cheltuit peste 25 de miliarde de lei pe achiziții de aprovizionare și reparații. Dintre licitațiile create, 9 au fost câștigate de firma Strungariu & Co Rigams LM, suma totală fiind de peste 2 miliarde de lei. Această firmă a furnizat fructe, legume și alte alimente pentru prepare, dar și servicii de reparații și construcție.

În data de 13 noiembrie 2021, firma de electrocasnice a aprovizionat DGASPC Iași cu fructe de sezon, tropicale, măsline, legume de consum, extrasezon și congelate, în valoare de peste 1 miliard de lei.

Ciudate sunt achizițiile care au valoare „zero”. Astfel, pe data de 4 august 2021, instituția luase de la aceeași firmă produse de morărit, amidon și produse amilacee, cu valoare pierdută, indicată cu „zero”.

„Cum sunt achiziții cu Protecția Copilului cu valoare „zero”? Trebuie să fie o confuzie. Direcția Copilului cheltuie banii, noi doar participăm la o licitație care are un preț. Este o achiziție publică“, precizează proprietarul firmei Strungariu & Co Rigams LM, Dumitru Strungariu.

Prima achiziție cu DGASPC Iași a fost făcută de Strungariu & Co Rigams LM pe 3 august 2007, când firma a furnizat carne de pasăre proaspătă și conservată, în valoare de peste 129 de mii de lei. Ulterior, firma a câștigat din ce în ce mai multe achiziții, de la alimente și până la vopsele, dezinfectant și produse farmaceutice.

În data de 2 iunie 2016, DGASPC Iași și Strungariu & Co Rigams LM au încheiat un contract de peste 1 miliard de lei pentru furnizarea și livrarea de produse zaharoase, băuturi fără alcool, ceai, măsline și condimente.

În anul 2020, DGASPC a acceptat ofertele firmei lui Strungariu Dumutiru, acumulând o sumă de peste 3 miliarde de lei. În același an, în data de 24 aprilie, firma Strungariu & Co Rigams LM a câștigat, în doar 13 minute, 13 mii de lei pentru furnizarea de materiale de construcții.

„Cu DGASPSC Iași avem contracte atât de păguboase! Dacă am pus un preț, cu ală trebuie să mergem un an de zile. La DGASPSC, pepenii i-am dat cu 90 de bani și i-am luat cu 2,20 lei, pentru că așa e contractul. Achizițiile cu ei aduc pierderi foarte mari! Ce pățesc cu ei la legume, pepenii îi dau cu 90 de bani, ultima comandă am încheiat-o ieri, în contract cu 90 de bani, struguri cu 3 lei, toate sunt în pierdere“, se plânge Dumitru Strungariu.

Cine este Strungariu & Co Rigams LM

Firma Strungariu & Co Rigams LM a fost înființată în data de 22 ianuarie 1992, având ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al aparatelor electrice de uz casnic, al aparatelor de radio și al televizoarelor. Însă firma comercializează alimente și materiale de construcții pentru mai multe instituții din Iași.

„În cadrul unei societăți, când ai mai multe activități, treci activitatea cu ponderea cea mai mare. Aia cu ponderea cea mai mare se trece ca bază, după celelalte“, explică Dumitru Strungariu.

Diferențe semnificative s-au observat de-a lungul timpului în cifra de afaceri și în profitul firmei. Dacă în 2000 profitul net era de 15.404 lei, după 18 ani a ajuns la suma de 1.059.974 de lei.

În anul 2021, din cauza pandemiei de COVID-19, firma de electrocasnice a înregistrat un profit mult mai scăzut, de peste 400 de mii de lei.

Numărul angajaților a fluctuat constant. Astfel, dacă în 2000 avea un număr de 20 de angajați, șase ani mai târziu a ajuns la 34. Anul trecut, pe fondul pandemiei, au mai rămas doar 13.

UMF Iași, clientă fidelă a firmei lui Strungariu

Din 2018, Strungariu & Co Rigams LM a început să colaboreze cu Universitatea De Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” Iași, cu care a încheiat 55 de contracte. De asemenea, firma a câștigat și 46 de licitații la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

Achizițiile au fost pe bandă rulantă pentru firma Strungariu & Co Rigams LM, care a reușit să câștige majoritatea contractelor cu UMF Iași. Astfel, de la începutul anului 2022 și până în prezent, firma lui Strungariu a încheiat nu mai puțin de 83 de contracte cu instituția de învățământ căreia i-a furnizat materiale de construcții și alimente.

Ultima achiziție este din data de 21 septembrie 2022, în valoare peste 1.300 de euro, pentru aprovizionarea cu legume. Interesant este că la aceste licitații nu sunt indicate cantitățile și detaliile despre produse, iar în descriere sunt trecute doar minimul și maximul sumei totale.

Legat de numărul mare de contracte încheiate între firma lui Strungariu și UMF Iași, reporterii BZI au încercat să ia legătura cu rectorul Viorel Scripcariu, însă acesta nu a putut fi contactat telefonic. Purtătorul de cuvânt al instituției, Ivona Burduja, a precizat că rectorul este plecat din țară, iar la întrebările trimise pe e-mail nu am primit încă răspunsuri.

Așadar, DGASPC Iași și UMF Iași sunt campioane la achizițiile din banii publici cu Strungariu & Co Rigams LM, firmă ce pare o expertă în mularea pe nevoile acestor două instituții.

Răspunsul dat de UMF Iași

Joi, 29 septembrie 2022, unitatea de învățământ a răspuns la întrebările adresate de reporterii BZI.

„Caracterizarea relațiilor contractuale ca fiind „de lungă durată și atât de strânsă” este exagerată. Achiziționăm de la operatorul economic SC Strungariu&Co Rigams LM datorită disponibilității produselor în catalogul electronic SEAP, datorită seriozităţii, receptivităţii şi operativităţii de care operatorul economic dă dovadă.

Această firmă NU este preferată pentru achiziționarea alimentelor. În susţinerea acestei afirmaţii stau contractele pentru anul 2022 încheiate în urma unor proceduri de achiziţie (licitaţii publice online prin intermediul SEAP). Contractele au fost încheiate cu societăţi comerciale din:

– Constanța (Black Sea Euro Investments) în valoare de 433.661,00 lei (3 contracte pentru carne de pasăre, uleiuri vegetale, fructe şi legume transformate);

– Iaşi (Amia Invest) în valoare de 42.900,00 lei (1 contract pentru fructe şi legume transformate);

– Suceava (Carpatis) – în valoare de 210.845,00 lei (1 contract pentru carne de porc şi preparate pe bază de carne de porc).

În anul 2022 au fost achiziţionate alimente de la SC Strungariu&Co Rigams LM în valoare de 21889,84 lei prin intermediul SICAP.

Tot în 2022 au mai fost achiziţionate alimente de la METRO în valoare de 126.417,10 lei, AFER în valoare de 13.653,99 lei, M&R în valoare de 37.332,11 lei, Spicul Dorohoi în valoare de 28.703,88 lei și SC MAKTUB SRL IAŞI cu o valoare de 7.497,00 lei. (precizăm că preţurile sunt fără TVA şi achiziţiile au fost făcute numai prin SEAP). Ca activităţi autorizate ale SC Strungariu&Co Rigams LM sunt şi codurile CAEN 4791, 4649, 4618, 4617 (vă rugăm să verificaţi)“, se arată în răspunsul primit de la UMF Iași.