Cum se explica succesul Finlandei în fața Covid-19
Într-un moment în care majoritatea țărilor europene își întăresc măsurile pentru a limita creșterea numărului de cazuri Covid-19, uneori supărând populația, Finlanda arată o tendință complet diferită: rata infecției este în scădere și locuitorii susțin în mare măsură restricțiile.
Eclipsată de vecinul său suedez care a captat atenția lumii cu strategia sa fără izolare sau măsuri coercitive, țara nordică a reușit în liniște să mențină nivelurile de infecție de cinci ori mai mici decât media Uniunii Europene și o rată printre cele mai mici de pe continent.
În ultimele două săptămâni, Finlanda a înregistrat 45,7 cazuri noi la 100.000 de locuitori, cea mai mică rată din UE, potrivit OMS. Și țara este în prezent singura din UE care prezintă o rată mai mică de noi infecții comparativ cu săptămânile anterioare.
„Situația părea îngrijorătoare când infecțiile au crescut rapid la începutul lunii octombrie”, recunoaște epidemiologul șef Mika Salminen, „dar este clar că vârful a trecut”.
O situație pe care autoritățile din domeniul sănătății o explică prin acțiunea rapidă a guvernului, care a stabilit în special o semi-izolare în martie și a interzis călătoriile către și dinspre capitală.
Odată ce aceste măsuri au fost ridicate, au fost puse în aplicare sisteme eficiente de testare și monitorizare a cazurilor, printr-o aplicație.
Aplicația este acum utilizată pe scară largă în țara nordică: a fost deja descărcată de aproximativ 2,5 milioane de ori, într-o țară cu 5,5 milioane de locuitori și a scăpat de problemele de confidențialitate sau funcționalitate comune în alte parti din Europa.
Finlandezii, iubitori de izolare
Într-o țară în care autoritățile se bucură de un nivel ridicat de încredere, finlandezii au respectat în mare măsură regulile. Potrivit unui studiu al Parlamentului European efectuat la sfârșitul lunii octombrie, aproape un sfert dintre rezidenți chiar cred că izolarea le-a îmbunătățit viața, făcând Finlanda cea mai pozitivă țară din Europa în ceea ce privește restricțiile legate de situația de sănătate.
Acest entuziasm poate fi explicat în special prin ușurința telemuncii într-o societate foarte digitalizată.
„Economia este structurată astfel încât să nu fie necesar ca o mare parte a forței de muncă finlandeze să fie prezentă la locul de muncă”, a declarat pentru AFP Nelli Hankonen, profesor de psihologie socială la Universitatea din Helsinki.
Caracterul finlandezilor, adesea văzut ca rezervat și solitar, a jucat și el un rol conform ei:
„In cultura finlandeză, nu suntem foarte sociali (…) ne place să fim singuri și să fim puțin izolați”.
În timp ce economia finlandeză s-a contractat cu 6,4% în al doilea trimestru – o rată de două ori mai mică decât media europeană, lovitura pentru industria restaurantelor a fost devastatoare, potrivit lui Richard McCormick. El însuși a trebuit să concedieze mai mulți oameni.
În prezent, restaurantele nu trebuie să depășească 50% din capacitatea lor interioară și orele de deschidere au fost reduse. Pe de altă parte, nu s-au impus restricții la exterior.