Cum se cultivă leuşteanul – Sfaturi de la grădinari
Cultivat în grădină, leuşteanul trăieşte în medie 7-10 ani şi are tendinţa de a forma tufe care se pot regenera singure dacă solul este bine fertilizat şi afânat corect primăvara. Iată 5 sfaturi pentru o tufă de leuştean bogată.
Cum se cultivă leuşteanul – alegeţi un loc semiumbros în grădina pentru leuştean:
1 – Leuşteanul se cultivă în pământ bine afânat şi udat. Leuşteanul are nevoie de un sol nisipos, iar în grădina trebuie plantat într-o zonă mai înaltă unde apa să nu băltească şi – ideal, într-un loc semiumbros. Deşi nu suporta băltirea apei are nevoie de umezeală constantă.
Leuşteanul se cultivă din seminţe care se pot semăna toamna sau primăvara în lună martie. Pământul trebuie să fie bine afânat, iar seminţele se seamănă după ce solul a fost udat şi se acoperă cu un strat subţire de pământ bine mărunţit.
2 – Leuşteanul are nevoie de rărirea parcelei. Leuşteanul răsare, după semănarea de primăvară, în aproximativ 2-3 săptămâni, iar cel semănat toamna, la începutul lui martie.
Rărirea parcelei se face anul următor primei semănări. Leuşteanul formează o rădăcină solidă, adâncă şi pentru că este o plantă foarte puţin pretenţioasă, rezista atât la căldură excesivă, cât şi la îngheţ suporta bine aproape orice loc în grădină.
3 – Ca să prindă, leuşteanul are nevoie de pământ de grădina amestecat cu cel de flori. Cea mai bună soluţie pentru a prinde leuşteanul este să foloseşti pământ de grădina amestecat cu pământ de flori.
Trebuie ştiut că leuşteanul nu suporta pământul lutos şi în niciun caz pe cel calcaros. Acesta are nevoie de un pământ care să dreneze bine apă şi ceva mai tasat (aceasta fiind una din condiţiile esenţiale pentru a prinde leuşteanul).
Cum se cultivă leuşteanul – protejaţi leuşteanul în primele luni de vegetaţie:
4 – Se protejează cu folie de plastic planta tânără, chiar dacă la maturitate devine foarte rezistentă.
Leuşteanul este o plantă solidă şi rezistenţa la maturitate, dar în primele luni de vegetaţie este delicat şi sensibil aşa că dacă îl sadeşti în grădina protejează plantele mici cu o folie de plastic sau cu un clopot de sticlă, în fiecare noapte până la finele lui aprilie. Este un bun truc care te va ajuta să prinzi leuşteanul.
5 – Are nevoie de loc semiumbros, nu suporta prea bine soarele de după-amiază. Leuşteanul are nevoie de soare, dar nu foarte mult, el preferând doar soarele de dimineaţă şi lumina indirectă.
Transplantarea rădăcinii într-un loc foarte însorit poate să fie fatală leuşteanului care are nevoie de ventilaţie bună şi ferit de acţiunea soarelui de la amiază.
Nu-l planta lângă ziduri şi pereţi. Cel mai bun loc de plantare, pentru că acesta să se prindă, este sub copacii cu umbra rară, în zonele umbrite sau la marginea grădinii in locurile mai joase.